Ukrayna daha fazla silah ve petrol ambargosu istiyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, G7 toplantısında Rusya'ya karşı atılması gereken adımları meslektaşlarıyla paylaştı. İşte Ukrayna'nın talepleri...

Ukrayna

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba şimdiye kadarki yardımlarından dolayı G7’deki meslektaşlarına teşekkürlerini iletti. Baltık Denizi’ndeki toplantıya yeni talepler ile gelen Ukraynalı bakan, zirvedeki ülkelerden Rusya’ya karşı daha fazla silah ve petrol ambargosu uygulamalarını istedi.

Ukrayna, G7’den savaş uçağı istedi

Bakan Kuleba, Ukrayna‘nın G7 ülkelerinden çokça talebi olduğunu dile getirdi. Bakan, özellikle de ABD ve Avrupa’dan gelen obüslerin kendileri için oldukça önemli olacağını vurguladı. “Savaş devam ettiği sürece, ikmal de devam etmeli,” diyen Kuleba, Ruslara karşı çok sayıda roketatar ve hava kuvvetlerine, yani savaş uçaklarına ihtiyacı olduklarını aktardı.

Başta Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock olmak üzere kimi ülkeler bu taleplerin oldukça fazla olduğunu dile getirdi. Fakat Ukrayna bu talepte ısrarcı olduğunu vurguladı.

AB 500 milyon Euro daha verdi

AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, savaş uçağı konusundan mümkün olduğunca kaçındı. Ancak AB’nin Ukrayna’ya 500 milyon Euro daha askeri yardım sağlayacağını duyurdu. AB’nin baş diplomatı, bu yeni desteğin “ağır silahlar” için sağlanacağını söyledi. Bu ödenekle beraber AB yardımının toplamda 2 milyar Euro’ya ulaşacağını açıkladı.

Rusya’ya petrol ambargosu

Kuleba’nın toplantıda aktardığı bir diğer önemli konu ise Rus petrolüne yönelik bir ithalat yasağı isteğiydi. Yapılan yaptırımlar arasında bir petrol ambargosu bulunmazsa, Bakan Kuleba, Başkan Putin’in bunu kutlayacağını aktardı. Bu yaptırımın Ukrayna için oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Exit mobile version