Tuz Gölü’nde su seviyesi yüzde 10’a düştü

Tuz Gölü, kuraklığın etkisiyle her geçen gün biraz daha küçülüyor. Gölün su dolu alanı yüzde 10 seviyelerine kadar geriledi.

tuz golu habermeydan.jpg

Aksaray, Konya ve Ankara arasında bulunan, başta flamingolar olmak üzere binlerce kuşa ev sahipliği yapan Tuz Gölü’nde son yapılan araştırmayla yalnızca 9 bin hektarlık alanın suyla dolu olduğu belirlendi. Gölün su dolu alanı yüzde 10 seviyelerine kadar düştü.

Göl alanı, küresel ısınmanın etkisiyle her geçen gün biraz daha küçülüyor.

Göl ile alakalı araştırmalar yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, konuya dair açıklamasında “Tuz Gölü’nün 30-40 yıl önceki değerlerinde yüzey doluluk alanı 92 bin 652 hektardı. Yani neredeyse alanın hepsi su ile doluydu. Bu alan 2-3 ay öncesine kadar 32 bin 500 hektar alana kadar gerilemişti. Son yaptığımız araştırmalarda Tuz Gölü’nün su dolu alanı yüzde 10 seviyelerine kadar düştü. Yani 9 bin hektar civarında sulu bir alan kaldı. Bu seviye hem kuraklık hem de yer altı sularının çekilmesiyle ilgili bizlere bilgi veriyor.” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version