Türkiye’den kaçırılan 25,525 eser ülkeye geri döndü

1980 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekiplerinin izini takip ettiği, yurt dışına kaçırılan 25,525 tarihi eser ve kültür varlığı, Türkiye'ye geri getirildi.

turkiye eser habermeydan

Türkiye’den kaçırılan 25,525 eser ülkeye geri döndü.

Anadolu, sayısız medeniyetin izlerini barındıran bir açık hava müzesi gibidir ve geçmişte birçok eser yurt dışına kaçırılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele eden ekipler, bu eserlerin yurt dışındaki izlerini sürüp, Türkiye’nin envanterine kazandırmak için çaba göstermektedirler. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 1980’den bu yana 17 ülkede gerçekleştirilen 150 ayrı operasyon sonucunda, 25 bin 524 tarihi eser ve kültür varlığı Türkiye’ye iade edilmiştir. En fazla eserin iade edildiği ülkeler arasında Almanya, Hırvatistan, Bulgaristan, İngiltere, ABD ve Sırbistan bulunmaktadır. Almanya’dan 8 bin 670, Hırvatistan’dan 4 bin 147, İngiltere’den 3 bin 742, Bulgaristan’dan 3 bin 61, ABD’den 2 bin 599 ve Sırbistan’dan 1,865 eser Türkiye’ye geri dönmüştür.

Bu yıl da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında 17 eserin iadesi gerçekleşmiştir. Fransa ile İngiltere’den 2’şer, İtalya’dan 11 ve İsviçre ile Almanya’dan birer eser Türkiye’ye getirilmiştir. Bu yıl içerisinde, Fransa’da yaşayan bir kişi tarafından Bizans İmparatoru Justin I (518-527) dönemine ait bir bronz sikke ile Artuklu Beyi Nasreddin Artuk-Aslan (1200-1239) dönemine ait başka bir bronz sikkenin iadesi gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, 30 yıl önce Türkiye’den çıkarıldığı ifade edilen bir Roma dönemine ait pişmiş toprak vazo, bir Alman vatandaşı tarafından Stuttgart Başkonsolosluğu’na teslim edilmiş ve Türkiye’ye geri getirilmiştir. İngiltere’deki bir müzayedede satışa sunulduktan sonra, bir mermer Kore Torsosu’nun Türkiye’ye iadesi sağlanmıştır. Boubon Antik Kenti’nden kaynaklanan bir bronz imparator heykeli, 2011’de bir müzayedede satın alan kişinin heykelin yasa dışı geçmişini öğrenmesi üzerine Türkiye’ye iade edilmiştir. Floransa Savcılığı tarafından gerçekleştirilen bir soruşturma sonucunda ele geçirilen 11 pişmiş toprak eser de Türkiye’ye geri dönmüştür. İsviçre’nin Graubünden Kantonu Arkeoloji Servisi, Türkiye kökenli olduğu belirlenen bir mermer yazıt parçasını Türkiye’ye gönüllü olarak iade etmiştir. Bu parça, Milet Antik Kenti’ne aittir ve üzerinde korunabilen bir Grekçe yazıt bulunmaktadır.

Exit mobile version