Türkiye’de Her 3 Evden Birinde Silah Var! Silahlı Şiddet Oranı Tırmanıyor!

Son 6 yılda silahlı şiddet olaylarının yüzde 74 arttığı tespit edildi. Bunun nedeni olarak da ülkede 25 milyon kişide silah olması gösteriliyor.

silah1

Son yıllarda ülkemizde şiddet olaylarının sayısı oldukça arttı. Bireysel silahlanmanın tüm Dünya’yla birlikte Türkiye’de de etkisini gösterdiği gözlemlenmekte. Küresel olarak artan silah satışının yanı sıra, ülkemize gelen kaçak göçmenlerin de bu satışa önemli oranda katkı sağladığı öngörülüyor. Bu konuyla yakından ilgilenen kuruluşlardan olan Umut Vakfı; 2021 yılına kadar olan 6 yıllık silahlanma ve silahlı şiddet olaylarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlara göre, her yılda silahlı şiddet oranı kademeli olarak artmakta.

Umut Vakfı’nın 2015 yılından itibaren incelediği silahlı şiddet vakalarında, her geçen yılda sayının önemli oranlarda arttığı gözlemlendi. Medyada çıkan haberlerin derlenmesiyle oluşturulan raporda; 2015 yılında 2 bin 175 silahlı şiddet vakası yaşandığı tespit edildi. 2021 yılının olaylar toplamında ise bu rakamın 3 bin 801’e çıktığı sonucuna ulaşıldı. 6 yıl içerisinde yüzde 74 oranında artış gösteren olaylar, raporu derleyen Umut Vakfı tarafından basın aracılığıyla paylaşıldı. Rapora dair değerlendirmelerini de kamuoyuna aktaran Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akça; ulaşılan rakamın hem kendileri hem de ülke için dehşet verici olduğunu söyledi.

Şiddet yasalarının ve silah edinme şartlarının gözden geçirilmesinin şart olduğunu belirten Ayhan Akça; gün geçtikçe artan bu vakaların durdurulması için en kısa sürede önlem alınması gerektiğini dile getirdi. Kadına şiddetin artışıyla yola çıkılan bu araştırmada, silah kullanımının ülke çapında gitgide daha fazla yayıldığı da ortaya çıktı. Ayhan Akça; kaçak göçmen sorunu, aile içi şiddetin çoğalması gibi problemlerle birlikte silah kullanımı toplum içerisinde görünür bir hal aldığını aktardı. Silah edinme rakamları da, rapordaki şiddet artışını doğrular nitelikte.

Her Üç Kişiden Biri Silah Sahibi!

Umut Vakfı’nın araştırmasında yer alan bir diğer husus da, ülkedeki silah sahipliği oranı oldu. Her üç kişiden birinin evinde silah bulunduğu sonucuna eriştiklerini söyleyen Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akça; bu rakamın yaklaşık 25 milyon silaha tekabül ettiğini belirtti. Bireysel silahlanmanın gün geçtikçe artmasının toplum için önemli bir problem olduğunu dile getiren Akça; yasa nezdinde önlemlerin alınması gerektiğini ve bu sorunun ihmal edilmemesinin toplum için büyük önem arz ettiğini açıkladı.

Erkek araştırmacılar baz alındığında oranın yüzde 50 seviyesine geldiğini aktaran Ayhan Akça; günde 15 kişinin silahla öldürülmesinin korkutucu bir durum olduğunu ifade etti. Silahların yaygın ve ulaşılabilir olmasının, bu durumun başlıca nedeni olduğunu da belirten Umut Vakfı; insanların yoğun olduğu yerlerde gündüz vakti dahi insan öldürülmesinin açıklanabilir bir durum olmadığının da altını çizdi. Bireysel silahlanma için yeniden olumsuz bir kampanya yürütülmesi gerekliliğini vurgulayan Umut Vakfı yöneticileri; olumlayan senaryolarda toplum için oldukça kötü sonuçların çıktığını da sözlerine ekledi.

Exit mobile version