Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya kabulü için şartlar belirledi

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin'deki NATO toplantısından sonra Finlandiya ve İsveç hakkında önemli bir açıklamada bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliğine başvuru yapmak için gün sayıyor. Fakat bazı ülkeler, bu iki devletin NATO’ya katılmasına pek sıcak bakmıyor. Türkiye de o ülkelerin başında geliyor. Geçtiğimiz günlerde basın karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu iki ülkenin NATO’ya üyeliği konusunda olumlu bir görüşe sahip olmadığını dile getirmişti. İki İskandinav ülkesinin, PKK’ya yardım ettiğini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin duyduğu endişeleri gidermeye duyduğu güveni dile getirerek bu problemlerin çözüleceğini ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği için bazı şartlar açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklama yaptı

NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya geldi. Gerçekleşen toplantının ardından konuşma yapan Çavuşoğlu, İsveçli ve Finlandiyalı mevkidaşlarıyla görüştüğünü ve tarafların Türkiye’nin sorunlarını çözmenin yollarını aradıklarını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, İsveç’in Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terörist olarak kabul edilen PKK’ya verdiği destekten duyduğu endişeyi dile getirdi. Ülkenin NATO’ya girmesi için bu grupları desteklemeyi bırakmalarını talep etti. Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı, İsveç ve Finlandiya’nın sektördeki bazı ürünlerin ihracatına yönelik yasaklarını Türkiye’ye kaldırmasını istedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı bugün ülkenin NATO’ya katılacağını doğruladı. Fakat son karar ülke parlamentosunda olacak. İlerleyen günlerde konu mecliste görüşülecek ve oylama kararından olumlu sonuç çıkarsa başvuru resmi olarak gerçekleştirilecek.

Exit mobile version