Turcoin Hakkındaki 1 Milyarlık Vurgun Davası Devam Ediyor!

Kocaeli merkezli dijital yerli para üreticisi Turcoin'in kurucuları hakkında açılan davadan tahliye kararı çıktı.

turcoin1

2018 yılında Kocaeli’nde açılan ve “ilk dijital yerli para” olma iddiasını taşıyan Turcoin firması; paraya talip olanlara kar payı vaat eden bir sistem kurmuştu. Sistemin bir süre sonra ödeme yapmaması ve şikayetlerin artması; Turcoin’in saadet zinciri modelini kullandığını göstermişti. Emniyet güçlerinin yaptığı incelemenin sonucunda, Turcoin’in vatandaşlardan toplamda 1 milyar liralık vurgun yaptığı ortaya çıkmıştı. Dolandırıcılık suçu sebebiyle tutuklanan Turcoin’in kurucuları; 4 yıldır ceza evinde bulunmaktaydı.

Turcoin firmasının iki kurucusu Sadun Kaya ve Muhammed Satıroğlu’nun; yapılan şikayetler ve emniyet araştırmasıyla suçları sabit hale gelmişti. Sadun Kaya ve Muhammed Satıroğlu; savcılığın açtığı dosyada yer alan “Suç işleme amacıyla örgüt kurma, tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçundan yargılanmaya devam ediyorlar. Bu suçla alakalı davanın tamamlanmaması nedeniyle hükmü verilmeyen Turcoin kurucuları; ilk davadan bu yana haklarında çıkacak kararı beklemekteydi.

Bir yıl önceki duruşmada Muhammed Satıroğlu’nun tahliye kararı çıkmıştı. 500 bin lira kefalet karşılığında serbest bırakılan Satıroğlu; davanın sonuçlanmaması sebebiyle yargılanmaya devam ediyor. Beş ay önce görülen son duruşmada ise, bir diğer kurucu ve esas figür konumundaki Sadun Kaya hakkında yeni bir karar alındı. 10 milyon lira kefaletle serbest bırakılması kararlaştırılan Sadun Kaya; beş ay boyunca kefalet bedelinin ödenmesini bekledi. Bu miktarın kamu hazinesine transferinin gerçekleşmesi sonrasında, Turcoin’in bir numaralı sanığı da serbest bırakılmış oldu.

1 Milyarlık Turcoin Dolandırıcıları!

Birden fazla şikayet ve iddia sebebiyle yargılanan Satıroğlu ve Kaya’nın; Turcoin davası sebebiyle tahliye halinde dahi yurt dışına çıkamama, emniyete imza verme gibi yükümlülükleri bulunmakta. Her iki şüphelinin de 2018 yılında başladıkları ve emniyetin olaya el koymasıyla sona erdirdikleri Turcoin süreci; birçok vatandaşın iflasına ve zor günler geçirmesine neden oldu. Kripto para piyasasına adım atan ilk firmalardan biri olan Turcoin; Dünya’da ve günümüzde Türkiye’de de olan bu sistemi, ilk defa ülkemizde sunması sebebiyle çok meşhur olmuştu.

Dönemin birçok ünlü isminin yatırım yaptığı iddia edilen Turcoin, geç gelen yatırımcıların yatırdığı paraların sıkıntıya girmesine neden oldu. Ülkemizde birçok kez vurgun yapan saadet zinciri modelini benimseyen Turcoin dijital paraları; bu model sayesinde kendisine önemli bir piyasa alanı sağladı. İlk giren yatırımcılara kazandırmasıyla birlikte şöhretini artıran firma; sonraki süreçte ise kazanç baremlerini düşürmeye başladı. Kâr payı odağıyla herkesi zengin etme vaadiyle buluşturan Turcoin; döneminin en çarpıcı vurgunlarından birine imza attı.

Turcoin dijital para firması; tamamen para üzerinden ilerleyen bir sistem kullanması sayesinde, kısa sürede soruşturma dosyasına dönüştü. Yatırılan ve geri dönmeyen paraların net bir biçimde ortaya çıktığı bu sistemde; satılan ürünün de para olması nedeniyle takip süreci çok daha hızlı bir şekilde yürütüldü. Ancak mağdur sayısının fazlalığı ve Turcoin’in dosyasının kısa sürede kabarması; kurucular ve çalışanların yargı sürecini de uzattı. Turcoin’i kurmaları sonrası büyük bir övgüyle bahsedilen Sadun Kaya ve Muhammed Satıroğlu; kurdukları sistemin çökmesiyle birlikte aranan isimler haline geldiler. Yine 2018 yılında tutuklanan ikili, yaklaşık dört yıl sonra serbest kalmayı başardılar.

Exit mobile version