TOKİ’ye İstanbul’dan 1.5 Milyon Başvuru!

TOKİ'nin geçtiğimiz günlerde açıklanan İlk Evim projesine İstanbul'dan 1.5 milyon başvuru geldi.

toki1

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan TOKİ’nin 500 bin konutluk projesi için başvuru süreci tamamlandı. Projenin başlıkları içerisinde yer alan “İlk Evim” bölümüne milyonlarca başvuru geldiğini aktaran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; bu başvurular içerisinde geçerli kabul edilenlerin kuraya girebileceğini açıkladı. 8 milyon başvurunun inceleme sürecinin tamamlandığını aktaran bakanlık; bu başvurular içerisinde elenmeden devam edebilenlerin sayısının ise 5 milyon 135 bin 354 olduğunu belirtti.

13 Eylül’da kamuoyuyla paylaşılan projede, toplamda 500 bin konut ve iş yeri dağıtımı yapılacağı açıklanmıştı. Bunların büyük bir kısmının konut ağırlıklı olduğu tahmin edilirken; projenin “İlk Evim” ayağında kuraların daha önce çekileceği ve inşaat sürecinin daha önce başlayacağı da duyurulmuştu. Yaklaşık 250 bin konutun dağıtılacağı “İlk Evim” segmentinde alınan 8 milyon başvurunun 5.1 milyonu kuraya girmeye hak kazandı. Bu sayede de her 20 kişiden birinin “İlk Evim” projesiyle talihli olma ihtimali ortaya çıkmış oldu.

Dairelerin yoğunluğunun en çok olduğu şehir konumundaki İstanbul; başvurularda da zirveyi diğer şehirlere bırakmadı. İlk Evim başlığı altında yaklaşık 100 bin dairenin dağıtılacağı şehirde, toplamda 1.5 milyon başvuru elde edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sağladığı bilgilerde; şehirler arası başvuru sıralamasının nüfusla orantılı ilerlediği de görüldü. İstanbul’un 1.5 milyon başvurusunun ardından gelen İzmir; yaklaşık 240 bin ilk konut başvurusunu tamamlamış oldu. İzmir’in hemen ardından da 232 bin başvuruyla Ankara gelmekte. 166 bin başvuru ile Gaziantep ve 160 bin başvuruyla Konya da; TOKİ projesinin dikkat çeken illeri oldular.

“İlk Evim Arsa” Projesine 707 Bin Başvuru

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, TOKİ’nin web sitesine gelen başvuruların önemli bir kısmının da “İlk Evim Arsa” projesiyle bağlantılı olduğu bilgisi verildi. 81 ilden gelen toplamda 707 bin başvuruyla karşılaştıklarını aktaran bakanlık yetkilileri; projenin bu kısmında başvuru sürecinin 7 Kasım’a kadar sürdürüleceğini de aktardı. “İlk Evim” projesinin bir başka ayağı olan “İlk İş Yerim” projesinde de, 10 bin iş yeri kontenjanı için 65 bin başvuru geldiği öğrenildi. Ağırlıklı olarak gençlerin başvurduğu tespit edilen bu projelerde; ülkenin tüm farklı kesimlerinden ev sahibi olmak isteyen birçok insanın hayali gerçekleşebilir. Kura çekiminin yıl bitmeden tamamlanması amaçlanıyor.

TOKİ’nin tasarladığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sunumunu yaptığı projede; başvuranların başvuru başlıkları da açıklandı. Genç kontenjanının en kalabalık kesim olduğu belirtilen kurada, 29 yaş altı kişilerin 2 milyon 30 bin rakamına ulaştığı görüldü. 505 bin emeklinin de ilk evlerini alabilmek adına başvurduğu bu kurada; 256 bin engelli, 6 bin 500 şehit yakını ve gazi, 1400 Kore ve Kıbrıs gazisi, 2 milyon 330 bin de diğer kategorisinden başvuru alındı.

13 Eylül’de AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtılan 81 ilde konut projesi; aynı tarihte başvuruya açıldı. Yoğunluk nedeniyle ilk günlerde kimlik numarasına göre başvuru alan sistemde; yalnızca 500 TL yatırarak kuraya girme hakkı elde edildi. 8 milyon kişinin 5 milyonunun kuraya uygun olduğunu aktaran bakanlık açıklamasıyla birlikte; projenin ilk etabı olan “İlk Evim” çekilişinin ilk kısmı tamamlanmış oldu. Kuranın tarihi ve evlerin temel atma sürecinin de yakın zamanda açıklanacağı öngörülüyor.

Exit mobile version