TBMM’de yoğun mesai…
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftada da yoğun bir çalışma temposuna hazırlanıyor. Genel Kurul’da Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliği tezkeresi ile en düşük emekli aylığını 23 bin 552 liraya yükseltecek kanun teklifi ele alınacak. Komisyonlarda ise okul saldırıları ve çocukların dijital ortamlarda karşılaştığı riskler masaya yatırılacak.
Somali tezkeresi Genel Kurul’da
TBMM Genel Kurulu, 21 Temmuz Salı günü çalışmalarına başlayacak. Genel Kurul’un ilk gündem maddelerinden biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Somali’de iki yıl daha görev yapmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi olacak.
Tezkere kapsamında TSK’nın, Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliği anlaşması çerçevesinde, Somali’nin terörizm ve diğer güvenlik tehditleriyle mücadelesine destek vermeyi sürdürmesi hedefleniyor.
En düşük emekli aylığı 23 bin 552 liraya çıkacak
Genel Kurul’da ayrıca “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşülecek.
Teklife göre en düşük emekli aylığı, temmuz ödeme döneminden itibaren 23 bin 552 liraya yükseltilecek.
Düzenleme kapsamında, turizm işletme belgesine sahip konaklama tesislerine 2026 yılının mayıs-aralık dönemini kapsayacak sigorta primi desteği verilmesi de öngörülüyor. Ayrıca imalat sektöründe istihdamı korumaya yönelik destek programlarının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanma süresi 31 Aralık 2028’e kadar uzatılacak.
Teklifte, sinema sektörüne yönelik desteklerin kapsamının genişletilmesi, internet alan adlarına ilişkin düzenleme yetkisinin Siber Güvenlik Başkanlığına verilmesi, PTT personelinin idari hizmet sözleşmesiyle istihdam edilmesi ve BTK’dan Siber Güvenlik Başkanlığına bazı görev, yetki ve teknik altyapının devredilmesine ilişkin hükümler de yer alıyor.
Bunun yanı sıra genel aydınlatma giderlerinin karşılanmasına yönelik mevcut uygulamanın 31 Aralık 2030’a kadar uzatılması planlanıyor.
Komisyonlarda okul saldırıları ele alınacak
Meclis Araştırma Komisyonu, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta okullarda yaşanan olayların yanı sıra çocukların dijital ortamlarda karşılaştığı riskleri değerlendirecek. Komisyon, benzer olayların önlenmesine yönelik alınabilecek tedbirler ve çözüm önerileri üzerinde çalışmalarını sürdürecek.
Öte yandan Dışişleri Komisyonu Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu da gündemindeki konuları görüşecek. Salı ve çarşamba günleri ise Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler haftalık grup toplantılarını gerçekleştirecek.
