• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
7 Kasım 2026, Cumartesi
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan iklim değişikliği için mesaj

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, MIKTA’nın 9’uncu Parlamento Başkanları Toplantısı’nda konuşma yaptı. Kurtulmuş, “Bugünkü refahlarını diğer ülkeleri ve doğayı insafsızca sömürmelerine borçlu olanların, bugün ortaya çıkan iklim krizinin diyetini diğer ülkelere ödetme gayretlerinin de hakkaniyetli olmadığının altını çizmek isterim” ifadelerini kullandı.

Yazar Habermeydan Editör
20 Kasım 2023
Kategori Gündem
A A
0
kurtulmus habermeydan 2
PaylaşTweetle

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan iklim değişikliği için mesaj geldi.

“Kurtulmuş, Endonezya Temsilciler Meclisi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen MIKTA’nın 9. Parlamento Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Toplantı, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’nın katılımıyla, Cakarta’da Endonezya’nın başkentinde düzenlendi. Kurtulmuş, ‘Taahhüt ve Sorumlulukların Ötesinde İklim Eylemleri’ konulu oturumda söz aldı.

BENZER HABERLER

Fon soruşturmasında eski SPK Başkanvekili Enver Usca tutuklandı

Fon soruşturmasında eski SPK Başkanvekili Enver Usca tutuklandı

7 Kasım 2026
Bakan duyurdu: Binlerce kişiye yeşil pasaport verilecek

Yeşil Pasaport için 10 meslek grubuna Meclis’e teklif sunuldu

7 Kasım 2026

İklim değişikliği konusunun, insan yapımı bir felaket olduğunu ve bu felakete karşı henüz yeterince farkındalık sağlanamadığını belirten Kurtulmuş, “Nasıl ki savaşların, çatışmaların ve terörün bedelini çocukların, yaşlıların, kadınların, hastaların ödediği bir husussa, iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan felaketlerin hemen birçoğunda da maalesef çok ciddi şekilde bu kesimlerin etkilendiğini görüyoruz” ifadesine yer verdi.

Bugün dünyadaki önemli konulardan birisinin, ‘sessiz ölüm’ denilebilecek iklim değişikliğinden kaynaklanan sorunlar olduğunu belirten Kurtulmuş, “Son yıllarda hepimizin sonuçlarını giderek daha fazla hissettiği iklim değişikliği ve beraberinde getirdiği olumsuzluklar sınır tanımayan, gelişmişlik düzeylerinden bağımsız, dil, din, ırk ve renk fark etmeksizin insanlığın tüm fertlerini etkileyen bir özelliğe sahiptir. İklim değişikliğinin yakıcı ve yıkıcı sonuçları artık bir öngörü olmaktan çıkmıştır. Bundan 10-20 sene evvel konuştuğumuz konuların ne yazık ki bugün fazlasıyla gerçekleştiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, iklim değişikliğinin bir sebep değil, bir sonuç olduğuna da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Son iki asırda değerleriyle, kurumlarıyla, kuruluşlarıyla dünyayı yöneten bir zihniyet, özellikle vahşi kapitalizm diyeceğimiz dünyanın bütün nimetlerini sömürme, hem de şimdi tüketme insiyakıyla hareket eden zihniyetin bugün dünyadaki iklim değişikliklerinin arkasındaki ana neden olduğunu da görüyoruz. Bugünkü refahlarını diğer ülkeleri ve doğayı insafsızca sömürmelerine borçlu olanların, bugün ortaya çıkan iklim krizinin diyetini diğer ülkelere ödetme gayretlerinin de hakkaniyetli olmadığının altını çizmek isterim.

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, dünyayı babasının malı gibi görenlerin, dünyayı kendilerine miras bırakılmış bir mülk olarak görenlerin dünyanın bütün nimetlerinden istifade etmek ve buna bağlı olarak aşırı bir şekilde dünyayı tüketmek hırsları bugün geldiğimiz noktanın en temel nedenlerinden birisidir.”

Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda da yeni ve adil bir dünyanın kurulabilmesi için gayret sarf ettiğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Türkiye, 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri ile Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde bu alana dair önemli atılımlarda bulunmuş ve bulunmaya devam edecektir. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Antlaşması ile uluslararası sorumluluk alan Türkiye, aynı zamanda yenilenebilir enerji, yeşil dönüşüm, düşük karbonlu teknolojilerin kullanımı ve çevreyle dost şehirlerin kurulabilmesi için de şehir politikalarını revize etmektedir. Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi 2017 yılından itibaren hem yasal düzenlemeler hem de yarattığı farkındalık ile ülkemiz ekonomisine önemli katkıda bulunmuştur. Daha da önemlisi çok ciddi oranda sera gazının salınımı engellenmiştir. Sıfır Atık Projesinin BM Genel Kurulunda 105 ülkeden destek alması söz konusu Proje’nin ülkemiz sınırlarını aşarak küresel bir proje olma potansiyeli taşıdığını da göstermektedir.

Uluslararası politikanın pek çok alanında olduğu gibi iklim krizi ve yeşil kalkınma konusunda da edindiğimiz tecrübeyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmaya ve bu konuda atılacak öncü adımlarda yer almaya hazır olduğumuzu bir kere daha ifade etmek isterim.”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, toplantı kapsamındaki ‘Gençliğin Gücünden Yararlanmak: Daha İyi Bir Gelecek’ başlıklı oturumda ise, dünya nüfusunun yüzde 16’sını oluşturan gençlerin her alanda daha ileriye gitmesini temin etmenin, başta parlamentolar olmak üzere siyaset kurumunun temel vazifesi olduğunu söyledi. Dünyanın gençler için adil bir düzen sağlamaktan uzak olduğunu belirten Kurtulmuş, küresel boyutta şahit olunan yoksulluk, eşitsizlik, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, düzensiz göçler ve savaşlar gibi sorunların, dünya gençliğinin önündeki en büyük sorunlar olarak durduğunu vurguladı. Ülkeler arasındaki gelir eşitsizliği ve refahın hakkaniyetli bir şekilde dağıtılamamasının gençlerin önündeki problemlerden birisi olduğuna işaret eden Kurtulmuş, küresel sistemin önleyemediği savaşlar, istikrarsızlıklar nedeniyle son yıllarda yaşanan küresel düzensiz göç ve sığınmacılar sorunun da bir diğer sorun olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Özellikle dünyanın önemli ülkelerinin Orta Doğu ve Asya’da sebep oldukları siyasi krizler ve uzun istikrarsızlık dönemleri bu bölgelerde yaşayan genç neslin hayatında derin yaralar açıyor ve aile bütünlüklerinin bozulmasına sebebiyet veriyor. Bu da kaçınılmaz olarak hayatta kalmak için, kendilerine bir istikbal kurabilmek için müreffeh gördükleri ülkelere doğru bütün tehlikeleri, tehditleri göze alarak göç etmelerini ortaya çıkarıyor. Bu konuda yapılması gereken, kaynak ülkelerde gerekli siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel şartların oluşturulması ve güvenliğin tesisi için destek olmaktır. Gençler, kendilerini ülkelerini terk etmek mecburiyetinde hissetmemeliler ve ülkelerinde hem bireysel kariyerlerini ilerletmek hem de ülkelerinin gelişmesine katkı sunmak imkanına kavuşmalıdırlar.”

Gençlerin en derinden etkilendiği hususlardan bir diğerinin de ayrımcılık, ırkçılık gibi ayrıştırıcı akımların son yıllarda artan endişe verici yükselişi olduğunu belirten Kurtulmuş, özellikle Batılı ülkelerde son dönemlerde adeta ‘öteki’ olarak hayatlarına devam etmek zorunda bırakılan fiziki ve psikolojik şiddetin hedefi haline getirilen gençlerin sayısının giderek arttığını dile getirdi. Kurtulmuş, hastalıklı zihinlerden türeyen bu anlayışların önünde hep beraber durmak gerektiğini vurguladı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Şüphesiz gençlerimizin karşı karşıya kaldığı problemleri bertaraf etmek için uluslararası camiaya, devletlerimize, parlamentolarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve toplumun daha birçok aktörüne önemli sorumluluklar düşmektedir. Birçok alanda atılabilecek sayısız adımlar vardır. Ancak kanaatimce en önemli adımlardan birisi, en mikro düzeyden başlamamız gereken ise aile kurumunun güçlendirilmesi olacaktır” dedi.

Türkiye’de gençlere yönelik hizmetleri de anlatan Kurtulmuş, Türkiye’de 30 olan seçilme yaşının önce 25’e, ardından da 18’e indirildiğini, şu anda TBMM’nin bölgedeki ve Avrupa’daki ‘en genç Meclislerden birisi’ olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Yapılan en büyük yatırımın gençliğe yapılan yatırım olduğunun farkındayız. Bu nedenle ülkemizin kaynaklarını her zaman gençlerin lehine harcadık ve harcamaya devam edeceğiz” diye konuştu. Kurtulmuş, MIKTA üyesi ülkeler arasındaki işbirliğine ve uyuma büyük önem verdiklerini dile getirerek, mevcut sorunların çözümüne yönelik bilgi ve tecrübe paylaşımının gençlere daha adil ve barışçıl bir gelecek bırakmak adına önemli olduğuna yürekten inandığını da sözlerine ekledi.

Oturumlara, Türkiye-Endonezya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş ile Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan da katıldı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun toplantı kapsamında meclis başkanları onuruna verdiği davete katıldı. Kurtulmuş, toplantının yapıldığı salondan, Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Puan Maharani, Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin-pyo ile Meksika ve Avustralya’nın parlamento temsilcileriyle Endonezya Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçti. Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo’nun, MIKTA üyesi ülkelerin parlamento ve heyet başkanlarıyla yaptığı görüşme basına kapalı gerçekleşti.

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

Fon soruşturmasında eski SPK Başkanvekili Enver Usca tutuklandı

Fon soruşturmasında eski SPK Başkanvekili Enver Usca tutuklandı

Yazar Habermeydan Editör
7 Kasım 2026
0

Fon soruşturmasında eski SPK Başkanvekili Enver Usca tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sermaye piyasalarındaki işlemlere ilişkin yürütülen fon soruşturmasında yeni gelişme yaşandı. Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanvekili...

Bakan duyurdu: Binlerce kişiye yeşil pasaport verilecek

Yeşil Pasaport için 10 meslek grubuna Meclis’e teklif sunuldu

Yazar Habermeydan Editör
7 Kasım 2026
0

Yeşil Pasaport için 10 meslek grubuna Meclis'e teklif sunuldu. Türkiye'de hususi damgalı pasaport olarak bilinen yeşil pasaportun kapsamının genişletilmesine yönelik talepler Meclis gündemindeki yerini koruyor. Son aylarda TBMM'ye...

Antalya’da 7 ilçede iki gün uzaktan eğitim kararı

Antalya’da 7 ilçede iki gün uzaktan eğitim kararı

Yazar Habermeydan Editör
7 Kasım 2026
0

Antalya’da 7 ilçede iki gün uzaktan eğitim kararı... Antalya Valiliği, 9-20 Kasım tarihlerinde kentte düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı (COP31) kapsamında alınan önlemleri...

Sibirya soğukları geliyor: Mevsimin ilk karı için tarih verildi

Türkiye’ye Sibirya soğukları geliyor: Meteoroloji’den peş peşe uyarılar

Yazar Habermeydan Editör
7 Kasım 2026
0

Türkiye’ye Sibirya soğukları geliyor. Türkiye, Sibirya kaynaklı soğuk hava dalgasının etkisi altına giriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), yurt genelinde beklenen olumsuz hava koşullarına karşı...

Please login to join discussion

HABER AKIŞI

İstanbulspor, Pendik’te 2 attı 3 aldı!
Spor

İstanbulspor, Pendik’te 2 attı 3 aldı!

7 Kasım 2026
Aliağa FK 0-0 Muşspor
Spor

Aliağa FK 0-0 Muşspor

7 Kasım 2026
Başakşehir, İzmir’de geriden gelerek kazandı!
Spor

Başakşehir, İzmir’de geriden gelerek kazandı!

7 Kasım 2026
Galatasaray’dan, Amedspor Önünde 4 Gollü Galibiyet!
Spor

Galatasaray’dan, Amedspor Önünde 4 Gollü Galibiyet!

7 Kasım 2026
Esenler Erokspor, Muğla’dan 3 puanla döndü!
Spor

Esenler Erokspor, Muğla’dan 3 puanla döndü!

7 Kasım 2026
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

Burcu Esmersoy Kimdir? Yeni Projesi Geliyor Mu?

Burcu Esmersoy Kimdir? Yeni Projesi Geliyor Mu?

10 Mart 2023
Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

Trabzonspor’dan ayrılan Thomas Meunier, Lille’e imza attı!

19 Temmuz 2024
Trabzonspor’dan sakatlık açıklaması!

Trabzonspor’dan sakatlık açıklaması!

31 Ekim 2024

İstanbulspor, Pendik’te 2 attı 3 aldı!

Aliağa FK 0-0 Muşspor

Başakşehir, İzmir’de geriden gelerek kazandı!

Galatasaray’dan, Amedspor Önünde 4 Gollü Galibiyet!

Esenler Erokspor, Muğla’dan 3 puanla döndü!

Samsunspor, 8 hafta sonra galibiyetle tanıştı!

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.