Tarım ve Orman Bakanı depremde ölen vatandaşların anısına fidan dikti

Bakan Kirişci, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar anısına 81 ilde yaşatmak için hatıra ormanları kuracaklarını duyurdu.

Tarim ve Orman Bakani depremde olen vatandaslarin anisina fidan dikti habermeydan

Tarım ve Orman Bakanı depremde ölen vatandaşların anısına fidan dikti.

Dünya Ormancılık Günü ve Haftası dolayısıyla “6 Şubat Deprem Şehitleri Ormanı Fidan Dikim Töreni” düzenlendi. Programa Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bakanlık yetkilileri, depremzedeler, madenciler, Türkiye’de görev yapan yabancı misyon şefleri katıldı.

Bakan Kirişci, programda yaptığı konuşmada, söz konusu etkinlikle depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların anısına 81 ilde hatıra ormanı kuracaklarını açıkladı. Depremin ilk anından itibaren bakanlık personelinin sürekli sahada olduğunu vurgulayan Kirişci, “O bölge içerisinde yer alan 110 baraj, 30 göleti sürekli kontrol ettik, arama kurtarma çalışmalarına aktif olarak katıldık. Enkaz kaldırma çalışmalarında aktif olarak görev aldık. Çiftlik ve sahipsiz hayvanlar için yem ve mama dağıtımını gerçekleştirdik. 334 kişilik Orman Arama Kurtarma (ORKUT) ekibi, arama kurtarma çalışmalarında görev aldı. 60 bin ton yakacak odun temin edildi. Gıda temin ve tedarikinde aktif olarak görev aldık” dedi.

“Tarımsal hasar tespit çalışmaları devam ediyor”

Deprem afetlerinin dışında diğer önemli sorunun “küresel ısınma ve iklim değişikliği” olduğunu belirten Kirişci, bununla mücadelede de ormancılık faaliyetlerinin önem taşıdığını söyledi.

“Biz de bunun farkında olarak orman kaynaklarımızı koruyoruz ve geliştiriyoruz. Ormancılık alanındaki köklü bilgi birikimimizi ‘Yeşil Vatanı’ daha da yeşillendirmek için kullanacağız. OGM, fidan dikiminden fidan bakımına, orman köylerinin kalkınmasından orman yangınlarına kadar geniş bir hizmet yelpazesinde çalışmalarına devam ediyor.” diye konuştu.

”Yangına müdahale süremizi son 20 yılda 40 dakikadan 11 dakikaya düşürdük”

Orman yangınları başta olmak üzere her türlü afetle gerek hava gerekse yer araçlarıyla etkin mücadele yürütüldüğünü söyleyen Kirişci, “Orman yangınları ile mücadele için kiraladığımız hava araçlarından ayrı olarak ilk defa bu yıl 22 uçak, 9 yangın helikopteriyle 31 hava aracı satın alarak hava filomuzu oluşturmuş olduk. Yangına müdahale süremizi son 20 yılda 40 dakikadan 11 dakikaya düşürdük” ifadelerine yer verdi.

Bakan Kirişci, ormanlar ve tarımsal üretimle ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğünü anımsatarak, “Arzumuz, tarım ve orman alanında bir devrim niteliğinde bize katkı sağlayacak bu kanun teklifinin en kısa zamanda yasalaşması. Ormanların daha etkin korunması sağlanacak, orman yangınlarında hayatını kaybeden orman personeli ve diğer kamu görevlileri ve gönüllüler şehit statüsüne alınmış olacak” dedi.

Exit mobile version