Suriye Odaklı Astana Görüşmeleri 22-23 Kasım’da!

Suriye sorununun görüşüleceği Astana Görüşmeleri, 22-23 Kasım tarihlerinde yapılacak.

suriye gorusme 01

Suriye’de 2011’den bu yana devam eden savaş halini ve bu savaşın durdurulabilmesi adına yapılabileceklerin konuşulacağı Astana Görüşmeleri; 5 aylık bir aranın ardından yeniden düzenlenecek. Türkiye, Rusya ve İran’dan heyetlerin başrolü üstleneceği bu toplantıda; Birleşmiş Milletler‘den bir heyet de gözlemci olarak katılım sağlayacak. Etkinliğin taraflarından gelen açıklamayla, bu yılki son görüşme sürecinin 22-23 Kasım’da tamamlanacağı belirtildi.

Suriye meselesinin garantör ülkesi olarak konumlanan Rusya, Türkiye ve İran; Kazakistan’ın başkenti Astana’da yeniden toplanıyor. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aybek Smadiyarov; 19. kez bir araya gelecek heyetlerin önümüzdeki hafta itibarıyla ülkeye giriş yapacağını açıkladı. Tarihin netleştiğini açıklayarak konuşmasına başlayan Smadiyarov; 22-23 Kasım tarihlerinde toplantılar yapılacağını duyurdu. Kazakistan cephesinden gelen açıklamayla netleşen görüşme takvimi; garantör ülkeler tarafından duyurulmamıştı.

Kazakistan Dışişleri Sözcüsü Smadiyarov’un açıkladığı detaylar arasında; ülkeye gözlemci statüsünde gelecek heyetlerin hangi ülkelerden olacağı da yer aldı. Birleşmiş Milletler heyetinin hazır bulunacağı toplantılarda; Suriye’nin komşuları Ürdün, Lübnan ve Irak’ın da katılacağı ifade edildi. Ayrıca Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in de toplantıda hazır bulunacağı aktarıldı. Toplantıda konuşulacak konuların detaylarına ise, Smadiyarov’un açıklama metninde değinilmedi.

Astana Görüşmeleri’nde Neler Konuşulacak?

2 gün sürecek Astana Görüşmeleri içerisinde; bir önceki toplantıda olduğu gibi, Suriye’nin yeniden yapılandırma süreci ana başlık olarak ele alınacak. Suriye’den herhangi bir temsilcinin yer alıp almayacağının belirsiz olduğu toplantıda; insani ve sosyo-ekonomik konuların da ağır basacağı öngörülüyor. Siyasi süreçlerin aktif hale getirilmesinin teşviki, savaş sırasında esir düşenlerin serbest bırakılması, kayıp kişilerin arama süreçlerinin hızlandırılması gibi konu başlıkları öne çıkmakta.

Ayrıca özellikle de Türkiye’yi ilgilendiren Suriyeli göçmenlerin vatanlarına dönüşü, dönüş süreci için koşulların oluşturulması, BM (Birleşmiş Milletler) desteğinin sağlanması gibi konular da görüşmenin ana başlıkları arasında konumlandı. Suriye’nin yeniden imara açılan topraklarındaki inşa süreci ve BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kararların uygulanma zemininin oluşturulması da; toplantıların gündem maddeleri arasında ele alınacak.

Garantör ülkelerin oluşturduğu heyetler, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Kızılhaç temsilcilerinin katılacağı bir başka toplantının da program arasında olduğu öğrenildi. Bu toplantıda savaş süresince zorla alıkonulan insanların geleceği hakkında birtakım kararlar alınması hedefleniyor.

15-16 Haziran tarihlerinde yapılan görüşmeden bu yana toplanmayan garantör ülke heyetleri; 5 aylık aranın ardından yine Astana’da Suriye’de yaşananları ve gelecekteki planlamaları görüşecek.

Exit mobile version