Starbucks, Rusya’dan ayrılma kararı aldı!

ABD'li popüler kahve dükkanı zinciri Starbucks, Rusya pazarında yer alan 130 mağazasını kapatmaya karar verdi. Ülkeden ayrılan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Starbucks

ABD merkezli kahve dükkanı zinciri Starbucks bugün önemli bir açıklamada bulundu. Şirket, McDonald’s aldığı karardan yalnızca birkaç gün sonra benzer bir şekilde Rusya pazarından çıkmaya karar verdiklerini açıkladı. 15 yıldır ülkede başarıyla hizmet veren ve burada ciddi gelirler elde eden firma, hükümetin Ukrayna’ya girişimi nedeniyle tepkisini ortaya koydu.

Starbucks, Rusya’daki 130 mağazasını geride bırakıyor

Seattle merkezli kahve devi Starbucks’ın Rusya pazarında 130 lokasyonu bulunuyor. Popüler markanın ülkedeki lisans sahibi ise Alshaya Group tarafından işletiliyor. Fakat şirket tüm bunlardan vazgeçip ülkeden tamamen çıkmayı tercih ediyor.

Starbucks kısa bir süre önce Rusya’dan ayrılacağının ilk ipuçlarını vermişti. Moskova yönetimini Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı saldırılardan sonra firma, tüm ürünlerinin sevkiyatı da dahil olacak şekilde faaliyetlerinin tamamını askıya almıştı. Birçok kişi, savaşın devam etmesi halinde markanın ülkeden çıkacağını zaten tahmin etmeye başlamıştı.

Rusya’dan ayrılan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor

Starbucks, Rusya pazarından çekileceğini açıklayan son büyük şirket oldu. Fakat bu markaların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Kısa bir süre önce ünlü fast food şirketi McDonald’s ülkedeki restoranlarını yeni bir isim altında yeniden markalanmak üzere yerel lisans sahibi Alexander Govor’a satmıştı. Fransız otomotiv devi Renault ise ülkenin en büyük otomobil üreticisindeki çoğunluk hissesini geri satın alma seçeneğiyle sattığını bildirmişti.

ABD’li içecek markası Coca-Cola da kısa bir süre önce Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. İsviçreli yiyecek ve içecek firması Nestle ise Ukrayna’ya gerçekleştirilen saldırılardan sonra KitKat ve Nesquik gibi bazı ürünlerinin satışını sonlandırmıştı.

Exit mobile version