Sosyal Medyada 79 Milyonluk Dolandırıcılık Yapanlar Yakalandı!

Sosyal medya hesapları çalarak 79 milyon liralık dolandırıcılık yapan Ankara merkezli çeteye operasyon yapıldı.

dolandirici 1

İnternet üzerindeki dolandırıcılara dair şikayetlere bir yenisi daha eklendi. Sosyal medya hesaplarının çalınması sonucunda dolandırılan binlerce kişi, benzer şikayetleri yapmaları sonucunda bir şebekenin ortaya çıkmasına neden oldu. Aralarında binlerce takipçisi olan hesapların da bulunduğu birçok sosyal medya kullanıcısını dolandıran çete; dün yapılan operasyon sonucunda çökertildi. Ankara merkezli başlayan operasyon, eş zamanlı olarak 10 ilde daha devam eti.

Ülke genelinde binlerle ifade edilebilecek sayıda sosyal medya hesabını ele geçiren dolandırıcılık çetesi; hesabı çalınan insanların banka bilgilerine ulaşma veya doğrudan tehdit yoluyla paralarını gasp etti. Bu nedenle emniyet yetkililerine şikayetlerini ileten vatandaşlar, birbirine entegre vaziyette bulunan büyük bir çetenin ortaya çıkmasını sağladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin başlattığı araştırma; Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkilendirmesiyle birlikte çok daha kapsamlı bir operasyon haline geldi.

Ankara’da başlayan ve 10 farklı ilde de aynı anda devam eden operasyon, belirlenen 58 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilen 58 kişinin 47’si, operasyonun sonunda gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde arama yetkisi bulunan emniyet mensupları; sosyal medya dolandırıcılığına dair birçok belge ve cihazı da ele geçirmeyi başardı. Aralarında birçok firma, sosyal medya ünlüsü ve sıradan vatandaşın yer aldığı binlerce hesabın; çökertilen bu çete tarafından ele geçirildiği kanıtlandı.

79 Milyon Liralık Vurgun!

Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü; yapılan operasyon ve ele geçirilen belgelerle alakalı bir açıklama yayınladı. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordine ettiği operasyonda; Bilişim Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık ve Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama suçunu işlediği tespit edilen kişilere operasyon düzenlendiği belirtildi. Yapılan aramalar ve baskınlar sonucunda hedeflenen 58 kişiden 47’sinin gözaltına alındığı ve emniyet yetkililerince adli işlemlerinin başlatıldığı ifade edildi. Ankara haricindeki 10 farklı şehirde de entegre operasyonlar yapıldığını aktaran Siber Şube yetkilileri; diğer şehirlerde yakalananların da Ankara’ya getirildiğini vurguladı.

Sosyal medya dolandırıcısı bu şebekenin suçlarına dair de açıklamalarda bulunan Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü; çetenin insanları yanlış yönlendirmeler yaparak dolandırdığını ifade etti. Çete mensuplarının vatandaşlara söylediği yalanlar arasında; haklarında şikayet oluşturulduğu, gönderilen linklere tıklamaları gerektiği ve banka hesap bilgilerini aktarmalarının şart olduğu gibi iddialar bulunmakta. Ayrıca ele geçirilen hesaptan yüksek kazançlar elde edebilecek paylaşımlar da yapan bu çete; dolandırdığı hesaplar aracılığıyla 79 milyon TL elde etti. Yapılan incelemeler sonucunda bu rakama ulaştıklarını açıklayan yetkililer; şüphelilerin tutuklanması ve yargı süreci sonrasında mağdurların paralarını geri alabilmesi için çalışmalar yapılacağının da altını çizdi.

Exit mobile version