Sivas madımak olayı nedir? Madımak Oteli’nde neler yaşandı?

30 yıl önce bugün 33 yazar, şair, düşünür ve sanatçı Sivas'ta yakılarak öldürüldü.

Sivas madimak olayi habermeydan e1751445431663

Sivas madımak olayı nedir? Madımak Oteli’nde neler yaşandı?

2 Temmuz 1993, bir katliam tarihi olarak hafızalara kazındı. 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen dört günlük Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne, çoğunluğu Alevilerden oluşan yazarlar, sanatçılar ve düşünürler söyleşilere katılmak, kitaplarını imzalamak, eserlerini paylaşmak üzere davet edildi. Şenliğin açılış günü olan 1 Temmuz’da konuşma yapan isimlerden biri de yazar Aziz Nesin’di.

Olaylardan iki gün önce, kentte dağıtılan bir bildiride Aziz Nesin’in Aydınlık gazetesinde yayımlamaya başladığı “Şeytan Ayetleri” kitabına atıf yapılmış; Nesin açık şekilde hedef gösterilmişti. Aynı bildiride dönemin valisi Karabilgin’in etkinliklere destek vermesi de sert biçimde eleştiriliyordu. Aziz Nesin için “Müslümanlarla alay edercesine şehirde dolaşıyor” ifadeleri kullanılmıştı.

2 Temmuz Cuma günü, namaz çıkışında kalabalık bir grup etkinliklerin düzenlendiği kültür merkezine doğru yürüyüşe geçti. “Sivas laiklere mezar olacak” sloganlarının atıldığı kalabalık, yeni dikilen “Halk Ozanları” heykelini de hedef aldı; heykel yıkıldı, yerlerde sürüklendi.

Yaklaşık iki saat sonra otelin içi de ateşe verildi. Kalabalık dağılmadı; aksine, otel yanarken sloganlar ve tezahüratlar sürdü. İhlas Haber Ajansı tarafından olay yerinde kaydedilen görüntülerde, bazı kişilerin “Yakın!” diye bağırdığı, bir başkasının ise alevleri gördüğünde “Cehennem ateşi işte!” dediği net bir şekilde duyuluyordu.

Gün boyu devam saldırılarda otel önünde 15 bini aşkın gericinin toplandığı resmi raporlarda yer aldı. Saldırganlar Cuma namazından ellerinde benzin bidonlarıyla çıkarak gözlerini kırpmadan 33 kişiyi diri diri yaktı.

Madımak Oteli’nin önündeki araçlar ateşe verildi, otelin camları kırıldı, içeridekiler büyük bir tehlike altındaydı.

8 sanık kayıplara karıştı

Elim olayın hemen ardından 35 kişi gözaltına alınmış, sonrasında gözaltı sayısı 190’a kadar çıkmıştı ancak 66 kişi serbest bırakıldı ve geri kalanlar “Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışmak” suçuyla Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde 1 yıl boyunca yargılandı. “Sivas davası” olarak tarihe geçen mahkeme sonucunda 22 sanık 15’er yıl, 3 sanık 10’ar yıl, 54 sanık 3’er yıl, 6 sanık 2’şer yıl hapisle cezalandırıldı. Yargılananlardan 37’si ise beraat etti.

 

Exit mobile version