Saadet Zinciri Furyasına Bir Yenisi Eklendi: Deterjan Pazarı

Ünlü isimlerle reklamlar çekerek adını duyuran Deterjan Pazarı adlı saadet zinciri sisteminde, 500 milyon dolarlık vurgun yapıldığı konuşuluyor.

deterjan1

Ülkemizde bir kez daha saadet zinciri sisteminin sonucu hüsran oldu. 1990’lı yıllardan bu yana pek çok kez adı skandallara karışan saadet zinciri yapılanmaları; neredeyse her yıl yeni versiyonlarıyla piyasadaki yerini almakta. Son yıllarda yeniden sıklaştığı görülen saadet zinciri furyasına gün geçtikçe yenileri eklenmeye devam ediyor. Yakın dönemde Çiftlik Bank skandalıyla ülke gündeminde geniş yer bulan bu sistem, “Tosuncuk” lakabıyla anılan Mehmet Aydın’ın firarı ve sonrasında tutuklanmasıyla bir kez daha halkı mağdur etmişti. Ancak bu sefer yepyeni bir sektörde doğan saadet zinciri sistemi, temizlik ürünleri üzerinden vatandaşlara büyük vaatler verdi.

Ünlü isimleri reklamlarında oynatarak gündeme gelmeyi başaran Deterjan Pazarı isimli saadet zinciri ağı; 40 bin kişiye ulaşan ve milyonlarca lira kazanan bir sistem haline gelmişti. Sistemin vatandaşlara önerdiği ürün biçimi ise “banyo topu” olarak adlandırılan birleştirilmiş deterjan ham maddeleriydi. Deterjan Pazarı’na üye olan kullanıcılardan, verilen maddeler üzerinden banyo topu yapmaları ve firmaya geri vermeleri istenmekteydi. Verdikleri ürünlere ödedikleri paranın üç katını alacağını duyan insanlar; firmanın üretim ağına dahil olmayı kabul ettiler. Geçmişteki saadet zinciri örneklerinde olduğu gibi, bu sistemde de ilk giren kullanıcılar kazanç elde etmeyi başardı. Ancak sonraki süreç istendiği gibi gitmedi.

Kurban Bayramı Sonrası Deterjan Pazarı’ndan Ödeme Çıkmadı!

Temmuz ayının ilk günlerini kapsayan Kurban Bayramı sonrasında kullanıcıların çağrılarına dönmemeye başlayan firma; ham maddeleri elinde kalan insanların isyanlarıyla birlikte gündeme daha çok gelmeye başladı. Ödeme yapmaması sebebiyle şikayetler alan Deterjan Pazarı’nın patronu Süleyman Kocabaş’ın da ortadan kaybolduğu iddia edilmekteydi. Geçtiğimiz günlerde video çekerek sosyal medya kanallarından açıklama yapan Süleyman Kocabaş; para kaynaklarının kesilmesi sebebiyle ödeme yapamadıklarını belirtti. Öte yandan vatandaşların zararı için yine vatandaşları suçlayan Kocabaş, ödemelerini hemen isteyenlerle kavga edeceğini açıkça söyledi. Kocabaş’ın sözlerinin tamamı şu şekilde:

“Şirket kapanırsa ödeme yapamayız. Ödemenin gecikmesinin ana sebebi; iki aydır bu olaylar yüzünden iş yapamamak. Para kaynaklarımız kesildi. Hiçbir banka bizimle çalışmak istemedi. Ödemeleri yakın zamanda yapamam. Üç ay süre istiyorum. Herkes bekleyecek. Beklemeyenlerle hır-gür edeceğiz. Herkes kendinde hata arasın. ‘Ben kredi çektim ödeme yapamıyorum’ diyorlar. Ben mi sana kredi al dedim?”

Deterjan Pazarı Soruşturma Sürecinde

Süleyman Kocabaş’ın çektiği video sonrasında şikayetlerin daha da arttığı ve emniyet güçlerinin devreye girdiği öğrenildi. Savcılığın başlattığı soruşturma sonrasında, Deterjan Pazarı firmasının yedi yöneticisi ve başkanı Süleyman Kocabaş’ın gözaltına alındığı duyuruldu. İlk etapta 8 kişinin gözaltı sürecine girdiği bu dönemde, bir yandan da kişilere ait 10 ev ve firmanın bünyesindeki 4 iş yerinde aramalar yapılmakta.

Deterjan Pazarı adlı saadet zincirinin başındaki Süleyman Kocabaş; ödeme yapılmama sebebinin vatandaşların şikayetlerini arttırması olduğunu söylemişti. Bu sebebin birebir aynısını sunan Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın’ı hatırlatan Kocabaş; bu nedenle şikayetin dozunun katlanmasının önünü açtı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada ise; Aralık ayından bu yana sistemin takibe alındığı ve Ocak ayından beri toplanan deliller sonucunda soruşturma sürecine girildiği belirtildi.

Deterjan Pazarı mağdurlarının dava sürecini hızlandırdığı bilgisi de, mağdurların firma önünde toplandığı eylemlerden ortaya çıktı. Süleyman Kocabaş ve firmanın diğer yöneticileri hakkında açılan soruşturmanın; dava yoluyla yargıya intikal etmesi ve suçların delillerle sabitlenmesiyle birlikte mahkumiyetlerinin netleştirilmesi sonucuna varması bekleniyor.

Exit mobile version