Rusya, Danimarka’ya doğal gazı kesti!

Enerji ihracatı için ruble ile ödeme yapılmasını isteyen Rusya yönetimi, bu kararına uymayan Danimarka'ya doğal gaz vermeyi sonlandırdı.

Rusya

Ukrayna’ya karşı başlattığı savaştan sonra birçok dünya ülkesinden tepki alan Rusya, doğal gaz tedariğini kısıtladığı ülkelerin sayısını her geçen gün artırıyor. Rus gaz firması Gazprom, Danimarka ve Shell Energy Europe’a ihracatı kesti. Ünlü enerji şirketinden konuya ilişkin doğrulama geldi.

Rusya doğal gaz için ruble kararında ısrarcı!

Danimarkalı tedarikçi Ørsted daha önce Rus teslimatının bu sabah itibariyle durdurulacağını açıklamıştı. Gazprom’dan gelen son açıklama, iddiaları doğru çıkardı. Şirket, hem Danimarka’nın hem de Shell’in doğal gazı Rusya’nın talep ettiği şekilde ruble olarak ödemediğini söyleyerek yapılan anlaşmayı sonlandırdı. Her iki taraftan da Nisan ayında, istenilen para biriminde ödeme yapılmaması sebebiyle teslimat durdurma kararı alındı.

Danimarkalı tedarikçi Ørsted, Gazprom ile yaptıkları sözleşmeye dayanarak doğal gaz ödemelerini ruble olarak vermek zorunda olmadıklarını bildirdi. Firma, Euro ile ödeme yapmakta ısrarcı olduklarını paylaştı.

Rusya, Hollanda’yı da yasaklılar listesine aldı

Nisan ayından itibaren Avrupa ülkelerinin enerji üretimi için kullanılan kaynaklarda, ruble olarak ödeme yapmalarını isteyen Rusya, buna karşı çıkan ülkelerle alışverişini sonlandırıyor. Şimdiye kadar Polonya, Bulgaristan ve Finlandiya ödeme seçeneği nedeniyle teslimatların durdurulma kararıyla karşılaşmıştı. Bu ülkelerin arasına son olarak Hollanda da dahil oldu.

Hollandalı gaz tedarikçisi GasTerra, Rusya’nın verdiği karara ilişkin açıklamada bulundu. Yaşanan durumun arz darboğazına sebep olmayacağını paylaşan yetkililer; şirketin daha önce başka kaynaklardan gaz tedarik ettiğini ve bu konuda önlem aldığını bildirdi.

Exit mobile version