Otobüs ve Minibüslere Emniyet Kemeri Zorunluluğu

Karayolları Trafik Yönetmeliği Değişiklikleri 16 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte otobüs ve minibüslere emniyet kemeri zorunluluğu konuldu.

otobus

Trafikte yeni dönem itibarıyla hem taşıtları hem de yolcuları kapsayan kurallar getirildi. İçişleri Bakanlığı koordinasyonuyla oluşturulan bu yönetmelikte; Ulaştırma Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da katkılar sundu. 16 Ağustos’tan itibaren resmen yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği Değişiklikleri; ulaşım ağlarını kullanan herkes için katı kurallar getirdi. Otobüs ve minibüslerde seyahat eden tüm insanlar, yeni kurallar gereğince kemer takma zorunluluğuna tabii tutulacak.

Toplu taşıma kullanan yolcuları kapsayan bu değişikliklerden bir diğeri ise; çocukların yolculuk esnasında kemer bağlama zorunluluğuna dahil edilmesi oldu. Bir önceki yönetmelikte yalnızca otomobiller için geçerli olan çocuk emniyet kemeri ve koltuğu zorunluluğu; artık tüm taşıma araçları için geçerli kılındı. Toplu taşıma araçlarında da, bu yönetmelikle birlikte çocuklara entegre edilebilecek sistemler bulundurulacak. Taksi, minibüs ve otobüslerin çocuk emniyet kemeri bulundurma kuralına uymamaları durumunda ise; yolcuların emniyet güçlerine bildirilme hakkı ortaya çıkmış oldu.

2021-2030 yıllarını kapsayan Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde yürürlüğe giren bu değişiklikler; yolcu güvenliğinin esas alındığı düzenlemeler olarak öne çıktı. Çocuk emniyet kemerinin her araca zorunlu kılınmasıyla birlikte, Avrupa’daki trafik yönetmeliklerinden bir diğeri daha ülkemize entegre edilmiş oldu. Toplu taşıma araçlarının en küçüğü olan taksilerde yalnızca 1 adet çocuk emniyet kilidi bulunması yeterli olacak. Otobüs ve minibüslerde ise, toplam koltuk sayısının onda biri oranında çocuklara özel emniyet kilitlerinin bulundurulması gerekmekte. Şehirler arası yolculuk yapan otobüsler de, bu yönetmelik içerisinde dahil edilen araçlar arasında.

Yolcular Da Kemer Takacak!

İçişleri Bakanlığı öncülüğünde getirilen bu düzenlemede, toplu taşıma kullanan diğer yolcuların da sorumlulukları arttırıldı. Şehirler arası otobüs, belediye otobüsü ve minibüs gibi araçlarda; her yolcunun kalkış esnasında mutlaka kemer takıp takmadığı kontrol edilecek. Yolcu veya sürücü içerisinde kemer takmayan herhangi birinin olması; bu kişilere emniyet mensupları tarafından müdahale edilme hakkını da doğuracak. Her iki tarafın da yolculuk öncesi koruyucu tertibatlarını edinmemeleri, kanun nezdinde suç olarak değerlendirilecek. Bu döneme kadar yalnızca sürücüleri kapsayan bu düzenleme, artık toplu taşımalarda tüm yolculara entegre edilecek. Yönetmelikte bu durum şu şekilde açıklanmakta: “2918 sayılı Kanunun 78’inci maddesine istinaden işlem yapılan araçlarda bulunan sürücü ve yolcular gerekli koruyucu tertibatları usulüne uygun olarak takmadan aracın karayolunda seyrine izin verilmez.”

Toplu taşımalar için yapılan düzenlemelerin öne çıktığı yönetmelik değişikliğinde; motor hacmi düşük taşıtların da eklendiği görüldü. Motorlu bisiklet, motosiklet ve elektrikli bisiklet kullanan sürücüleri de kapsayan düzenleme maddesinde; kullanılması zorunlu olan aksesuarlar içerisine yenileri eklendi. Önceki yönetmelikte yalnızca kask ve dizlik zorunluluğu bulunan sürücüler; yeni dönemle birlikte ‘Gözü dış tesirlere karşı koruyacak, görüşe engel olmayacak, normal görüşü bozmayacak renkli veya renksiz’ koruma gözlükleri takmaya başlayacak.

Motorlu bisiklet, motosiklet ve türevi araçları kullanan yolculara getirilen bir diğer kural ise; kıyafetleri üzerinden oldu. Gece yolculukları esnasında diğer şoförler tarafından görülmelerini sağlayacak reflektif yelekler giyilmesi gerektiğini belirten kuralda; bu sayede karanlık anlarda da trafik kazasının minimuma indirileceğinin altı çizildi. Bu Salı yürürlüğe giren değişikliklerin, trafik polislerince dikkatli bir biçimde uygulanması bekleniyor.

Exit mobile version