Ötenazi nedir? Ötenazi hangi ülkelerde yasal?

Tıp dünyasında kişinin ölümünü talep etmesi olarak bilinen ötenazi bazı ülkelerde yasal bir işlem olarak uygulanırken bazı ülkelerde ise hala yasaklı. Peki, tam olarak ötanazi ne demek, hangi ülkelerde ve nerede yasal?

Otenazi nedir habermeydan

Ötenazi nedir? Ötenazi hangi ülkelerde yasal?

Tıp dünyasını ikiye ayıran konulardan biri olan ötenazi kişinin isteyerek tıbbi yolla yaşamına son vermesi olarak adlandırılabilir. Ötenazi için aktif ve pasif ötanazi olarak iki farklı tanımlama kullanılıyor.

ÖTENAZİ NEDİR, NE DEMEK?

Ötanazi, bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmaktır.

Ötanazi uygulaması, bu üçü dışında farklı formlarda da olabilir; örneğin pasif ötanaziye kişinin tedavi edilebilecek ama ölümcül bir bulaşıcı hastalığının tedavi edilmeyerek kişinin, pasif olarak, ölümüne yol açılması dahildir. Ötanazinin farklı tipleri farklı yasal uygulamalara tabiidir.

AKTİF VE PASİF ÖTANAZİ

Temelde aktif ve pasif ötanazi şeklinde uygulanmaktadır.

Aktif ötanazide, doğrudan (direkt) uygulama söz konusudur. Öldürücü madde, kurtarıcı tedavi uygulanması imkânsız olan hastaya doğrudan verilir.

Pasif ötanazide, dolaylı (indirekt) bir uygulama söz konusu olup, hastayı hayatta tutan makineler kapatılır ya da geçici – kısmi tedaviye yönelik ilaçların verilmesi kesilerek, ağrının giderilmesi dışında bir tedavi uygulanmaz.

TÜRKİYE’DE ÖTENAZİ YASAL MI?

Aktif ötanazi Türkiye’de yasal değil. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır.

ÖTENAZİ NEREDE YASAL?

Dünyada ötanazinin yasal olduğu ülkeler arasında Belçika, Hollanda ve Lüksemburg bulunmaktadır. Hollanda, ötanaziyi yasal hale getiren ilk ülkedir ve bu ülkede 12 yaşından büyük çocuklar için bile uygulanabilmektedir. Son olarak İspanya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Kolombiya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ardından ötanazinin yasallaştığı 8. ülke olmuştur. Bu ülkelerde ötanazi uygulaması belirli şartlar ve prosedürlere tabi olarak gerçekleştirilir.

 

Exit mobile version