Ortaokul ve liselerde “ortak yazılı sınavlar” başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ülke genelinde ortaokul 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için ise 27 Aralık'ta ortak yazılı sınav düzenleyecek.

ortak sinavlar habermeydan

Ortaokul ve liselerde “ortak yazılı sınavlar” başlıyor.

Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak okul öncesi ile 12. sınıf arasındaki ölçme değerlendirme süreçlerine yeni esaslar getirmişti.

Bu yeni düzenlemeye göre, ortaokul ve liselerde, “ülke genelinde”, “il ve ilçe genelinde” ve “okul genelinde” olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınavın yapılacağı duyurulmuştu.

Bu yönetmelik doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin gelişimini izlemek, müfredatın işlenişinde uyum sağlamak ve uygulama standardını belirlemek amacıyla, ortaokul 6. sınıfların “Türkçe” ve “matematik” dersleri ile lise 9. sınıfların “Türk dili ve edebiyatı” ile “matematik” derslerinin ikinci yazılı sınavlarını, “ülke genelinde ortak yazılı sınav” olarak planlamıştı. Bu kapsamda, ilk ülke genelindeki ortak yazılı sınavlar, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık Çarşamba günü gerçekleşecek.

Bakanlık tarafından hazırlanan sorular, sınav gününde okullara teslim edilecek ve sınavlar okul yönetimi tarafından uygulanacak. Öğrenci cevap kağıtları, değerlendirme amacıyla il ölçme değerlendirme merkezlerine gönderilecek.

Bu öğretim yılı için geçerli olmak üzere, Bakanlık tarafından ülke genelinde, il ve ilçe bazında yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, ortak sınav uygulamasına geçiş hakkında açıklamalarda bulundu. Buna göre, yeni sınav uygulamaları getirilmeyecek ve sorular, Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan ders kitapları temel alınarak oluşturulacak.

Ülke veya il ve ilçe genelindeki ortak yazılı sınavlar, diğer okul sınavlarıyla benzer zorluk ve kapsamda olacak, bu sınavlar öğrenci performanslarının değerlendirilmesinde kullanılacak.

Eksikliklerin belirlendiği konularda telafi değerlendirmeleri yapılacak. Ancak, öğrencilerin sıralanması veya okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılarak, asıl amaç eğitim müfredatında uyum sağlamak ve öğrencilerin güvenilir bir biçimde değerlendirilmesini sağlamak olacak. Ülke, il veya ilçe genelindeki ortak sınav sonuçlarıyla öğrenci listeleri yayınlanmayacak ve okullar arası karşılaştırmalı veri elde edilmeyecek.

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları düzenlenecek. Bu sınavlar, ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yönetilecek ve okuldaki öğretmenler tarafından uygulanacak. Sorular, ölçme değerlendirme prensiplerine uygun olarak kazanımları ölçmeye yönelik olacak.

Exit mobile version