Öğrencilerin Kiralık Ev Problemi Büyüyor!

Kira fiyatlarının yükselmesi ve öğrenci sayısının artması, yeni eğitim yılında da barınma problemi yaşanmasına neden olabilir.

uni1

Üniversitelerde tercih dönemi sona erdi. Yeni okullarına yerleşen öğrencilerden birçoğu, farklı şehirlerde veya uzak mesafelerde olmaları sebebiyle kiralık ev arayışına girişti. Ancak son dönemde yaşanan kira artışının getirdiği zorluklar ve genel itibarıyla da ilana çıkan ev sayısının az oluşu; öğrencilerin yeni hayatına başlamasına engel olmakta. Kayıt heyecanını atlatan tüm öğrencilerin başındaki en büyük problem olan barınma sorunu; özellikle de İstanbul’da üniversite okumaya hazırlananları zorlamakta.

Öğrencilerin okullarının bulunduğu şehre yerleşme veya dönme süreci; Ağustos ayının son günlerine gelinmesiyle birlikte başladı. Üniversitede okumaya başlayan veya bir üst sınıftan devam edecek öğrencilerin barınma sorunu ise henüz çözülemedi. Okullara yakın bölgelerdeki kiralık ev sayısının gitgide azalması ve olan evlerin de yüksek kiralara mâl olması; öğrencilerin şehre tam anlamıyla yerleşmesine engel oldu. Yurt arayışına giren öğrencilerin ise; KYK veya İBB yurduna yerleşememesi halinde özel yurtlara yönelmesi bekleniyor. Ancak bu yurtların fiyatları da öğrenciler için zorlu bir sürecin başlayacağını gösteriyor.

Öğrencilerin sosyal medya ve görsel yayın yapan kuruluşlara paylaştığı görüşlerinde; ev bulmanın imkansız bir durum olmaya başladığı ve yurt şartlarına adapte olmak için uğraştıkları belirtiliyor. Arkadaşlarıyla birlikte ev tutmak isteyen insanların kiralayacak daire bulamadığı ve özel yurtların aylık 6 bin lira istediği de; öğrencilerin yorumları arasında verilen bilgilerden oldu. KYK yurdunda kalan öğrenciler ise, çok kişili odalarda kalmalarına rağmen gelen zam oranından şikayet etmekte. 450 ₺’den 800 ₺ civarına çıkan devlet yurdu ücretleri; öğrencilerin yaşam kalitesinin azalmasına yol açıyor.

Ev Kiraları Öğrenci İçin 10 Bin ₺ Civarında!

İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne yakınlığıyla bilinen Fatih semtinde emlakçılık yapan Melis Tokatlıoğlu; kendisinin elinde kiralık ev olarak yalnızca 1 daire kaldığını ve bu dairenin fiyatının da 10 bin ₺ civarında olduğunu söyledi. Öğrencilere uygun olabilecek dairelerin sayısının gitgide azaldığına değinen Tokatlıoğlu; verilen evlerin de yalnızca bir yıllık kontratlarla teslim edildiğini de aktardı. Öğrencilerin semtte kalma oranının birkaç yıldız düşmeye başladığını söyleyen Melis Tokatlıoğlu; artık yalnızca satılık evlerin ilanlarının kendilerine ulaştığını ve kiralama fikrinin dahi önemli ölçüde azaldığını açıkladı.

Aynı bölgede emlakçılık yapan başka insanların da belirttiği görüşler benzer yönde. Ev sayısının azaldığı ve olan evlerin fiyatlarının da uçuk noktalara gittiğini söyleyen emlakçılar; bodrum katındaki dairelerin bile minimum 5 bin ₺’den başlayan fiyatlarla kiralandığını belirtti. Önceki yıllarda üniversitelerin açılış dönemlerinde çok daha fazla kiralık ev verdiklerini dile getiren emlakçılar; bu dönemdeki absürt ilerleyişin sebebini kendilerinin de çözemediğini aktardı. Öğrencilerin kiralık evler yerine yurtlara yönlenmesine yol açan bu süreç; ev standartlarında olmayan yerlerin fahiş fiyatlara alım yapmasına yol açıyor. Ancak yurtları temsil eden dernekler, bu konuda öğrenciler ve kamuoyundan farklı bir düşüncede.

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Genel Başkanı Ahmet Baydar; fiyatların fahiş olmadığını ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kendilerine ilettiği yönetmeliği uyguladıklarını söyledi. İstanbul’da yıllık 30 bin ile 100 bin ₺ arasında değişen rakamlarda yurt ücretleri verilebildiğini söyleyen Baydar; bir yıl içerisinde yüzde 100 zam olduğunu kabul etmekte. Ancak bakanlığın belirlediği yönetmeliğin dışına çıkmadıklarının altını çizen TÜYİSEN Başkanı; bu zamma rağmen maliyetleri karşılamakta zorlandıklarını da aktardı. Dört kişilik odaların baz alındığı bir fiyatlandırma politikası olduğunu söyleyen Ahmet Baydar; bu yıl itibarıyla özel yurtlara olan talebin katbekat artacağının neredeyse kesin olduğunu ifade etti.

Exit mobile version