Nike, Rusya’dan ayrılıyor: ‘Artık yapamayız!’

Ünlü spor giyim markası Nike, Rusya'dan ayrılma kararı aldı. Ukrayna'ya yapılan işgal girişimine tepki olarak ülkedeki faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı.

Nike

Vladimir Putin liderliğindeki Rusya hükümetinin Ukrayna’yı işgali nedeniyle pek çok Batılı marka, ülkedeki faaliyetlerini tamamen sonlandırmaya karar verdi. Starbucks, Renault ve McDonald’s ülkeyi terk eden son markalardan yalnızca bazılarıydı. Bugün ise dünyaca ünlü spor kıyafeti ve ekipmanı üreticisi Nike, Rusya’dan ayrılacaklarını resmen açıkladı.

Nike bugün yaptığı açıklamada, “İşgalci ülkede artık ürünlerimizi satmak istemiyoruz, bunu yapamayız!” açıklamasında bulundu. Ünlü spor giyim firması, Rusya’da toplam 37 perakende mağazasına sahipti. Fakat marka, bu mağazaları yöneten Inventive Retial Group ile yıllık anlaşmalarını yenilemeyeceklerini bildirdi.

Nike, Rusya’daki mağazalarının tamamını kapatıyor

Rus gazetesi Vedomosti tarafından açıklanan bilgilere göre ABD’li marka, 3 Mart tarihinden beri Rusya’da doğrudan Nike’ın sahibi olduğu ya da yönettiği tüm mağazalardaki operasyonlarını askıya aldı. Halen açık olan mağazalar ise doğrudan resmi satış kanallarına bağlı olmayıp, bağımsız ortaklar tarafından yönetiliyor. Ancak bu bağımsız mağazaları yöneten Intentive Retial Group ile sözleşmenin yenilenmemesi sebebiyle, bu lokasyonlar da çok yakında kapatılacak.

“Mart ayından beri ürün sevkiyatı durdu”

Intentive Retail Group Başkanı Tikhon Smykov, Nike’ın Mart ayından bu yana Rusya’ya ürün sevkiyatını durdurduğunu açıkladı. Sarf malzemeleri tükendiğinde ise mevcut mağazaların kapanmak zorunda kalacağını dile getirdi.

Nike, Rus futbol sponsorluğunu da sonlandırdı

Nike kısa bir süre önce Rusya Premier Ligi takımı Spartak Moskova ile olan sponsorluk anlaşmalarını da sonlandırmıştı. UEFA’nın kulübe gelecek sezon Avrupa müsabakalarına katılamama yaptırımından sonra ünlü spor giyim markası da harekete geçerek forma sponsorluğu anlaşmasını sonlandırdı.

Exit mobile version