Müstehcenlik suçlamasıyla yargılanan fenomen Mükremin Gezgin’e karar çıktı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal medya fenomeni Mükremin Gezgin hakkında, erkek çocuklara “Ben kadınım değil mi?” diye sorduğu görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşması üzerine “Hayasızca hareketler” ve “Müstehcenlik” suçları kapsamında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Gezgin, nisan ayında Ankara’da gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece “Müstehcenlik” suçundan ev hapsi cezasına çarptırıldı.
Çocuklar Üzerinde Olumsuz Etki İddiası
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın şikayeti üzerine sosyal medya hesabında paylaşılan bir videonun incelendiği belirtildi. Video içeriğinde müstehcen hareketler yer aldığı, bu görüntülerin çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratabileceği ifade edildi. İddianamede, Gezgin’in bel hizasından bağladığı yeleğinin alt kısmını yukarı çekerek kalça bölgesini görünür hale getirdiği, kalçasını sallayarak yürüdüğü, çevresindekilere bazı sözler söylediği, çocuk seslerinin duyulduğu ve çocuklara “Canım sakin olun” diyerek omuzlarına elini attığı anlatıldı. Ayrıca, “Ben kadınım değil mi, ben kadınım, ben kadınım” şeklinde ifadeler kullandığı kaydedildi.
3 Yıla Kadar Hapis Talebi
Gezgin, iddianamedeki savunmasında takipçilerinin sık sık “Kadın mısın?” diye sorduğunu ve bu nedenle “Ben kadın mıyım?” diye videolar çektiğini söyledi. Olay günü giydiği kıyafet nedeniyle kalça bölgesinin istemsizce hareket ettiğini, video öncesinde yeleğini çocuklarla karşılaşmadan önce bağladığını, içeriğin çocuklara yönelik herhangi bir cinsel ima taşımadığını belirtti. Müstehcenlik kastı olmadığını ve çocuklara yönelik içeriklerinde bundan sonra daha dikkatli davranacağını dile getirdi. Ancak iddianamede, Gezgin’in kıyafetini ve yürüyüşünü kalça bölgesini vurgulayacak şekilde planladığı, bu görüntüleri sosyal medyada bilinçli şekilde paylaştığı belirtildi. Bu nedenle “Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek” suçundan kamu davası açılması için yeterli delil bulunduğu ve sanığın 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Sanat ve Komedi Savunması
Ankara 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında, sanık Mükremin Gezgin ve avukatı Elif Narin Dursun hazır bulundu. Avukat Dursun, savunmasında, müvekkilinin market gibi halka açık yerlerde video çektiğini, çocukların videoya kendiliğinden dahil olduğunu belirtti. Videonun genel ahlaka aykırı olmadığını, cinsel içerik taşımadığını ve eylemlerin sanatsal nitelikte olduğunu ifade etti. Komedi amaçlı yapıldığını, izleyicilerin bunun bir ironi ve mizah olduğunu anladığını söyledi. Ayrıca Yargıtay kararlarına göre, sadece açıklık değil, davranışın cinsel amaçla yapılmasının gerektiğini belirterek müvekkilinin beraatını talep etti.
Savcı Beraat İstedi
Savcı mütalaasında, suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talebinde bulundu. Sanık Gezgin, mütalaayı kabul ettiğini belirterek, “Kendimi kadın olarak hissediyorum ve bunu ifade ettiğimde kendimi iyi hissediyorum. Görüntülerde de ‘Ben kadınım’ diyorum. Olay günü özellikle hazırlanmış bir video yoktur. Üzerimdeki kıyafet her zaman giydiğim şeydir” dedi. Mahkeme, suçun yasal unsurlarının oluşmadığına karar vererek Mükremin Gezgin’in beraatine hükmetti.