Muş Ovası’nda, ‘lale devri’ başladı!

Türkiye’nin 3. büyük ovası olan Muş’ta 'Muş 1071' ismiyle tescillenen ve koruma altına alınan Muş Lalesi, Türkiye’nin dört bir yanından fotoğraf çekmek için gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

mus ovasi nda lale devri basladi habermeydan

Muş Ovası’nda, ‘lale devri’ başladı

Türkiye’nin 3. büyük ovası olan Muş’ta ‘Muş 1071’ ismiyle tescillenen ve koruma altına alınan Muş Lalesi, Türkiye’nin dört bir yanından fotoğraf çekmek için gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Muş’ta ilkbaharda nisan sonu ve mayıs başlarında doğal olarak yetişen ve endemik bir tür olan Muş lalesi, havaların ısınmasıyla çiçek açarak ovayı kırmızıya bürüdü. Doğal olarak yetişen laleler, karlı dağlarla birlikte güzel manzaralar oluşturdu. Muş Lalesi’nin karlı dağlarla birleşen görüntüleri kartpostallık oluştururken, ziyaretçiler bu anları ölümsüzleştirmek için adeta birbiriyle yarışıyor. Muş lalesinin asıl önemi, “endemik” bir tür olması yani, dünyada yalnızca ülkemizde yetişmesi ve en önemli popülasyon alanının da Muş ilinde olmasıdır. Özellikle Muş’un belirli bölgelerinde yetişen nesli tehlike altında bulunan endemik bitki türü olan Muş Lalesinin tahrip edilmesi, soğanının koparılması ve ticarete konu edilmesi halinde ise 387.141 TL idari para cezası uygulanacak.

Gördüğü lale tarlası manzarası karşısında hayranlığını gizleyemediğini itiraf eden ziyaretçilerden Murat Kaymaz, “Güzel zaman geçirmek için Muş Ovası’nı tercih ettik. Her yıl bu dönemde yeşeren ve endemik bir tür olan Muş lalesini ziyaret ettik. Kırmızı ve yeşilin buluştuğu noktadayız. Şehrimize ayrı bir güzellik katan laleyi bölgeden ve çevre illerden birçok insan ziyarete geliyor. Endemik bir tür olan Muş lalesi, her yıl kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Şehrimize anlam katan ve aynı zamanda şehrimizin sembolü olan bu lalenin ziyaretçiler tarafından koparılmamasını ve korunmasını rica ediyoruz. Laleleri merak edenleri şehrimize bekliyoruz” dedi.

Lalelerin yetiştiği köyde yaşayan çocuklardan Kadir Aymelek ise, “Bu laleler bizim köye yakın bir arazide yetişiyor. Uzak memleketlerden insanlar buraya gelip fotoğraf çekiyorlar. Herkesten rica ediyorum, bu laleleri koparmayın” şeklinde konuştu.

Exit mobile version