Milli Eğitim Bakanlığı’ndan “Zorunlu Bağış” İncelemesi!

Zorunlu bağış adı altında para toplayan okulların olduğuna dair şikayetler çoğaldı. Bakan Mahmut Özer açıklama yaptı.

ilkokul1

İlk ve orta öğretimde yeni eğitim yılı, yaklaşık bir ay sonra başlayacak. Velilerin kayıt döneminde yaşadığı zorlukların çoğalması, yeni dönem öncesinde kamuoyunun gündeminde yer alan maddelerden biri oldu. Kayıt sürecinde velilerden “zorunlu bağış” veya “kayıt parası” adı altında ücret istenmesi, yeni bir krizin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu konu hakkında gelen şikayetleri değerlendirmeye aldıklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; para isteğinde bulunan okul yöneticileri ve personelleri hakkında soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Velileri okula bağış yapmak zorunda bırakan düzenekler oluşturan okul personelleri ve yöneticileri; kanuna aykırı bu yaptırım nedeniyle yoğun bir şikayet bombardımanına tutuldu. Özellikle de sosyal medyanın yaygınlaştığı bu dönemde veliler; öğrencilerinin ücretsiz eğitim hakkını geri kazanabilmek ve bütçelerinde oluşması muhtemel bu sıkıntıyı giderebilmek için en üst kademelere dek şikayetlerini ulaştırdı. Şikayetlerin en yüksek seviyedeki muhatabı olarak görülen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise; konu hakkındaki tüm şikayetleri değerlendirmeye aldıklarını ve çok zaman geçmeden bu personeller hakkında yaptırımların sertleşeceğini söyledi.

Uşak’ta 12 yıldır kapalı halde duran bir ilkokul binasının restore edilmesi sonucunda açılan Ortaköy Köy Yaşam Merkezi’nin açılışına katılan Mahmut Özer; zorunlu bağış iddialarıyla ilgili soruları yanıtladı. Şikayetlerin yoğunluğuyla orantılı olarak 65 okul hakkında soruşturma başlattıklarını açıklayan Özer; bu gibi kurumların Milli Eğitim Bakanlığı’nın imajına da zarar verdiklerini belirtti. Bakanlığın ihtiyaçları karşılayamadığını ve okulları zorlayan kurumun da bakanlık olduğunu belirten hiçbir personelin görevde tutulmayacağını da sözlerine ekledi.

Milli Eğitim Bakanı: Türkiye’nin Eğitim Gündeminde Bağış Olmayacak!

Yaptığı açıklamalar kapsamında bağış konusuna önemli bir yer ayıran Mahmut Özer; eğitimin itibarını güçlendirebilmek adına bağış isteyen hiçbir personele göz açtırmayacaklarını net bir şekilde dile getirdi. Bu gibi insanların eğitim camiasının neferlerini derinden yaraladığını da aktaran Milli Eğitim Bakanı; az sayıda olduğunu bildikleri bu gibi davranışların kökünü kurutmak istediğini ısrarla belirtti. Okulların ihtiyacını karşılama bahanesiyle toplanan bu bağışların asla verilmemesi gerektiğini de söyleyen Mahmut Özer; bakanlık olarak tüm ihtiyaçları karşılayabildiklerini ve velilerin maddi olarak bu sıkıntıyı yaşamalarına gerek olmadığını da açıkladı.

2022-2023 eğitim yılı için yaptıkları hazırlıklara son sürat devam ettiklerini kamuoyuyla paylaşan bakan Özer; tüm illerde bu gibi problemlerin önüne geçtiklerini ve hazırlıksız hiçbir okul kalmadığını söyledi. Bağış ve para yardımı isteyen personeller hakkında daha da sert bir tutum izleyeceklerini belirten Mahmut Özer; bu gibi durumlarla karşılaşan velilerin de şikayet hakkını sonuna dek kullanmaları gerektiğine değindi. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin kapılarının veliler için her zaman açık olduğunu beyan eden Mahmut Özer; Eylül ayından itibaren başlayacak yeni eğitim yılının herkes için hayırlı olmasını dilediğini de sözlerine ekledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) resmi kaynaklarından da, 65 okul hakkında inceleme başlatıldığı ve soruşturmaların kısa bir sürede tamamlanacağı açıklandı. Zorunlu kayıt parası istemenin kanunen yasak olduğunu söyleyen MEB, bu gibi durumlar için e-devlet üzerinden de şikayetleri kabul edebilecek.

Exit mobile version