MHP lideri Bahçeli, TBMM’de görevi Şentop’tan devraldı.
Geçici TBMM Başkanı olarak, Devlet Bahçeli Meclis Başkanlığı görevini Mustafa Şentop’tan devraldı.
Devir teslim töreninde konuşan Şentop, TBMM üyesi olmanın büyük bir onur olduğunu vurgulayarak, “Bu dönem boyunca birlikte çalıştığım milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. TBMM, Gazi Meclis’tir. Bu dönemi 100. Yıl dönümüyle ayrıcalıklı kılan bir zamandı. TBMM’nin üstün çabalarla çalıştığını ifade etmek istiyorum. Bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu görevi Büyük siyaset adamı Devlet Bahçeli’ye devrediyorum, hayırlı olsun. Parlak bir başlangıçla 28. Dönem başlayacak.” şeklinde konuştu.
Görevi devralan Bahçeli ise “Bu görevi devralmaktan gurur duyuyorum. Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı. Şentop, mührü Bahçeli’ye teslim etti.
TBMM İçtüzüğü uyarınca, bugün Meclis’te gerçekleştirilecek yemin töreninden sonra seçim sürecine geçilecektir. Bu süreçte Meclis Başkanlık Divanı ve 5 siyasi parti grubunun yönetimi belirlenecektir.
Meclis başkanı seçimi de bugünkü yemin töreniyle birlikte başlayacak. Adaylık başvuruları, bugünden itibaren 5 gün boyunca kabul edilecektir. Siyasi partiler pazartesi ve salı günleri içinde Meclis başkanı adayını TBMM Başkanlığı’na bildirecekler ve çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nda seçim için ilk tur oylama yapılacaktır. Başkan seçimi gizli oylama yöntemiyle gerçekleştirilecektir. İlk iki oylamada 400 oy alınması gerekmektedir, aksi takdirde üçüncü oylama gerçekleştirilecek ve 301 kabul oyu ile başkan seçilebilecektir. Eğer üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday için dördüncü bir oylama yapılacak ve bu oylamada en fazla oy alan aday Meclis başkanı olarak seçilecektir.