Meteoroloji’den İstanbul Dahil 16 Kent İçin Sarı Kodlu Uyarı Yapıldı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü; sağanak yağış ve sel ihtimallerine karşı, aralarında İstanbul'un da bulunduğu 16 kente sarı kodlu uyarı yaptı.

yagmur1

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı son tespitlerde, ülkemizin birçok noktasında kuvvetli sağanak yağış ihtimali ortaya çıktı. Bu nedenle toplamda 16 şehrin yetkililerine uyarı metinleri yollayan yetkililer; kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışta oluşabilecek sel veya diğer doğal afetlere karşı tedbir alınması gerektiğini belirtti. Sarı kodlu uyarıyla bilgilendirilen şehirler arasında İstanbul ve çevresindeki iller de bulunuyor. Yağış sürecinin bugün başlaması bekleniyor.

Hava durumuna dair yapılan son değerlendirmede; ülkenin kuzey, batı ve iç kesimlerinde parçalı ve yer yer çok bulutlu bir hava görülecek. Meteoroloji’den gelen uyarıda; Marmara, Batı Ege, Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ve İç Anadolu’nun merkezindeki bazı iller yer alıyor. Bu illerde kuvvetli sağanak yağış uyarısı yapan yetkililer; yağışların şiddetli bir şekilde geleceğini ve bu şiddet sonucunda sel oluşma ihtimalinin yüksek görüldüğünü ifade etti. Yüksek tehlikeye en yakın kod olan sarı kodla uyarılan il yönetimleri; tedbirlerini bu sabah itibarıyla almaya başladı.

Sağanak yağışın başlayacağı ve en çok etkileyeceği bölge ise, Batı Ege olarak öngörülüyor. Meteoroloji’nin yağışlar konusunda yoğun bir şekilde uyardığı bu bölgede; Kuzey ve Kıyı Ege civarlarına da sirayet edecek bir yağış trafiği yaşanması bekleniyor. İzmir, Muğla, Aydın gibi kıyı illerinin etkilenmesine kesin gözüyle bakılan bu tahminde; sel ile birlikte yıldırım, su baskını, heyelan, hortum gibi felaketlerin az hasarla atlatılması için tedbirlerin üst düzeyde tutulması planlandı. Balıkesir gibi kuzeyde kalan bölgelerin de yağış hareketliliğinden etkilenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Yağış ile Lodos Aynı Anda Gelebilir!

Meteoroloji’nin uyarılarda bulunduğu iller arasında yer alan İstanbul’da ise; yağış ve lodosun etkisinin altı çizildi. Marmara’nın Ege ve İç Anadolu bölgeleriyle birlikte etkilenmesi beklenen lodosun; saatte 40 ile 90 km arasında bir hızla esmesi ve şehirlerde hayatı zorlaştırması bekleniyor. Bu nedenle Meteoroloji yetkilileri tarafından; yağışla birlikte gelecek lodosa karşı önlemlerin alınması konusunda uyarılarda bulunuldu. Yetkililerin ülkenin batı kesiminin tamamına yakını için gönderdiği sarı kodlu uyarı, tedbir sürecinin hızlandırılmasını sağladı. Marmara ve Ege’nin kesiştiği yer olarak bilinen Balıkesir’e ise, bir seviye üstte yer alan turuncu kod yollandı.

Yağış ve lodos sebebiyle sarı kod yollanan illerdeki hava sıcaklıkları ise, bu gibi durumlarda beklenenden çok daha yüksek tespit edildi. 18-22 derece aralığında seyreden hava sıcaklıkları; hafta sonundaki güneşli havanın, yağmur sonrasında bir süre daha devam edeceğini işaret ediyor.

Sarı kodla uyarılan illerden Muğla’da 17, Afyonkarahisar ve Kırklareli’nde ise 18 dereceye ulaşılacağı görüldü. 16 il içerisindeki en düşük hava sıcaklığı bu üç ilde tespit edildi. En yüksek sıcaklıklar ise 25 derece ile Kocaeli ve 23 derece ile Denizli için öngörüldü.

Exit mobile version