Meclis’te 28. dönem faaliyetlerine başlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılımıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi, 28. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreni için bir araya geldi.

meclis habermeydan

Meclis’te 28. dönem faaliyetlerine başlandı.

Yeni yasama döneminin başlangıcında, milletvekilleri yemin ediyor. Meclis Genel Kurulu’nun ilk oturumunu, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, en yaşlı üye olarak TBMM Geçici Başkanı olarak yönetiyor.

Devlet Bahçeli, Meclis’in yeni yasama dönemi açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da genel kurulda hazır bulunduğunu belirterek, “Hoşgeldiniz” diyerek selamladı. Meclis’teki AK Parti ve MHP’li milletvekilleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı alkışlarla karşıladı.

Törende konuşan Bahçeli, “28’inci Dönem TBMM’nin ilk gündem maddesi olan ant içme törenine geçmeden hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Egemenliğine yegane sahibi büyük Türk milletine şükranlarımı sunuyorum. Bu yeni dönemin ülkemize, milletimize, milletvekillerimize, siyaset ve demokrasi hayatımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.

14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 13’üncü Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı kutluyor, üstün başarılar diliyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü, TBMM’nin 103’üncü yıldönümünü kucaklamanın, geçiminin hatıralarını geleceğin hedefleriyle kaynaştırmanın heyecanını yaşıyoruz. 28’inci Dönemde görevde alacak siz arkadaşlar tarihi bir sorumluluğu üstlenmiş durumda.

Gazi Meclis kurucu niteliğiyle ordular tanzim ve temin etmiş, siyaset ve diplomasi mücadeleleri yürütmüştür. Milli ve üniter devleti Cumhuriyetin faziletleriyle bütünleştirmiştir. Milletimizin egemenlik, vesayet ve velayeti tektir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1 Mart 1923’te ‘Millet önünde onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların sonu çökmedir.’

Her anının tarih olduğu bir hayat akışını millet lehine çevirmenin, gelecek nesillere müreffeh bir Türkiye emanet etmeye tek yürek olarak kenetlenmeliyiz. Devletimizin kurucusu, ilk Meclis Başkanımız, ilk Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm milletvekillerimize, aziz şehitlerimize rahmetler niyaz ediyorum. Yüksek heyetinizi bir kez daha selamlıyor, ant içme törenine geçiyorum.” dedi.

Bahçeli konuşmasının ardından milletvekili yeminini okudu.

Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli Meclis Başkanlığı görevini Mustafa Şentop’tan devraldı.

Devir teslim töreninde konuşan Şentop, TBMM’nin üyesi olmanın çok büyük bir şeref olduğunu belirterek, Bu dönem boyunca birlikte çalıştığım milletvekili arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. TBMM Gazi Meclis’tir. Bu dönemi biraz daha ayrıcalıklı kılan 100. Yıl dönümü olmasıydı. TBMM’nin üstün gayretlerle çalıştığını ifade etmek isterim. Bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Bu görevi Büyük siyaset adamı Devlet Bahçeli’ye devrediyorum, hayırlı olsun. Parlak bir başlangıçla 28. Dönem başlayacak.’ dedi.

Görevi devralan Bahçeli ise “Bu görevi devralmaktan onur duyuyorum. Milletimiz için hayırlı olur” ifadelerini kullandı. Şentop, mührü Bahçeli’ye teslim etti.

Törenin ardından Bahçeli, Meclis’te Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

TBMM İçtüzüğü gereği, Meclis bugün gerçekleştirilecek yemin töreninin ardından seçimlere geçecek. Bu süreçte Meclis Başkanlık Divanı ve 5 siyasi parti grubunun yönetimleri belirlenecek. Meclis Başkanı seçim süreci de bugünkü yemin töreniyle birlikte başlayacak. Adaylık başvuruları bugünden itibaren 5 gün boyunca alınacak. Siyasi partiler pazartesi ve salı günleri içinde Meclis başkanı adaylarını TBMM Başkanlığı’na bildirecek ve çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nda oylama yapılacak, böylece yeni Meclis başkanı seçiminin ilk turu gerçekleşecek. Başkan seçimi gizli oylama ile yapılacak. İlk iki oylamada 400 oy alınmazsa, üçüncü oylamada 301 kabul oyuyla başkan seçilebilecek. Eğer üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, en fazla oy alan iki aday için dördüncü bir oylama yapılacak ve bu oylamada en çok oy alan aday başkan seçilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da milletvekili yemin törenini locadan takip etmesi beklenirken, Cumhurbaşkanı yemini ise 3 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecektir.

Exit mobile version