11. Yargı Paketi ne zaman çıkacak?
11. Yargı Paketi’nde son durum gündemdeki yerini koruyor. İnfaz düzenlemesi ve af tartışmaları yakından takip edilirken, 38 maddeden oluşan ve 50-55 bin mahkûma tahliye imkânı tanıyabilecek düzenlemeleri içeren teklif TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Yasa teklifinin önümüzdeki hafta Meclis’te görüşülerek kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.
11. Yargı Paketi TBMM’de
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, paketin Meclis’e sunulmasının ardından açıklamalarda bulunarak düzenlemeyle suçların önlenmesi ve caydırıcılığın artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Güler, taksirle yaralama suçlarının cezalarının artırılmasından, kiralık araçların kötüye kullanımına yönelik caydırıcı yaptırımlara kadar pek çok alanda yeni düzenlemeler getirildiğini söyledi.
Dolandırıcılık ve Bilişim Suçlarına Yeni Tedbirler
Paket kapsamında bilişim yoluyla işlenen dolandırıcılık suçlarında daha hızlı müdahale edilebilmesi amacıyla banka hesaplarının 48 saate kadar askıya alınmasının önü açılıyor. Bu sayede dolandırılan vatandaşların paralarına ulaşmasının kolaylaştırılması hedefleniyor.
Uzun süre işlem yapılmayan hesapların, özellikle yaşlı ve engelli vatandaşların dolandırıcılığa maruz kaldıkları olaylarda risk oluşturduğu belirtilerek bankaların önleyici tedbirler alması öngörülüyor.
GSM Hattı Düzenlemeleri
Yeni paket, GSM hattı aboneliklerinde sahte kimlik kullanımını engellemek için standartlar getiriyor. Bir kişi adına açılabilecek hat sayısına sınırlama getirilirken, ölen kişilere ait hatların 3 ayda bir kontrol edilerek kapatılması zorunlu hale geliyor.
Yabancı uyruklu kişilerin hat tahsisi için de yeni kurallar belirleniyor. Ayrıca, soruşturmalarda talep edilen bilgi ve belgeleri 10 gün içinde iletmeyen operatör ve banka kuruluşlarına idari para cezası uygulanacak.
Yargılama Süreçlerinde Yeni Düzenlemeler
Dolandırıcılık suçlarının asliye ceza mahkemelerinde görülmesine imkân tanınarak ihtisaslaşma hedefleniyor. Akıl hastası suçluların tedavi sürecinin netleşmesi ve toplum açısından tehlike ortadan kalkmadan serbest kalmamaları için düzenlemeler getiriliyor.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılması ve ön ödeme kapsamına alınması da pakette yer alıyor.
“Kovid-19 Düzenlemesi” Yeniden Ele Alındı
Paketin en çok konuşulan başlıklarından biri, kamuoyunda “Covid-19 düzenlemesi” olarak bilinen uygulamanın yeniden düzenlenmesi oldu. Buna göre:
-
31 Temmuz 2023 ve öncesinde işlenen suçlar için
-
Kapalı cezaevinden 3 yıl erken açık cezaevine geçiş,
-
Açık cezaevinden 3 yıl erken denetimli serbestliğe ayrılma imkânı sağlanacak.
-
Bu düzenlemenin bir af niteliği taşımadığı, yalnızca idari bir tedbir olduğu özellikle vurgulandı.
İlk etapta 54–55 bin hükümlünün bu düzenlemeden yararlanabileceği, ilerleyen süreçte sayının 80–90 bine ulaşabileceği belirtiliyor.
Diğer Düzenlemeler
-
Avukatlık Kanunu’nda disiplin hükümleri yeniden düzenleniyor.
-
GSS prim borçlarına ilişkin 2015–2016 dönemine ait tahsilatların silinmesi teklife eklendi.
-
Bölge adliye mahkemelerinin bozma yetkisi genişletiliyor.














