Meclis başkanını seçmeye hazırlanıyor

Yeni kabine kurulduktan sonra, dikkatler "0001" plakalı aracın sahibi olan TBMM Başkanı'nın kim olacağına odaklandı. TBMM Genel Kurulu, bugün saat 14.00'te geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli'nin yönetiminde toplandı.

meclis baskani habermeydan

Meclis başkanını seçmeye hazırlanıyor.

TBMM Genel Kurulu saat 14.00’te toplandı. Geçici başkanlık görevini üstlenen MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli başkanlığında oturum başladı.

Oturum, eski bakanların milletvekili yemini etmesiyle başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve 17 kabine üyesi yemin etmek için kürsüye geldi.

Ardından 30. Meclis Başkanının seçimine geçildi. Başkan, Geçici Başkanlık Divanı’na bildirilen 7 aday arasından seçilecek.

Başkan seçimi gizli oyla gerçekleştiriliyor. İlk iki oylamada 400 oy, üçüncü oylamada ise 301 oy gerekmektedir. Eğer üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday için dördüncü bir oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday Meclis Başkanı olarak seçilecektir. Meclis Başkanı belirlendikten sonra, 1 hafta içinde TBMM Başkanlık Divanı üyeleri belirlenecektir. Meclis Başkanvekilleri, idare amirleri ve katip üyeleri de bu süreçte belirlenecektir.

AK Parti ve MHP, Numan Kurtulmuş’u aday gösterirken, CHP grubu ise Tekin Bingöl’ü aday olarak belirledi. İYİ Parti’nin adayı ise Cihan Paçacı olarak seçime katılıyor. Yeşil Sol Parti (YSP), TBMM Başkanlığı için Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’u aday gösterdi.

TİP, 4 milletvekili çıkaran parti olarak Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ı aday gösterdi, ancak Atalay cezaevinde bulunmaktadır. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ise Meclis Başkanı adayları olarak seçime katıldılar.

Exit mobile version