MEB yeni müfredatı erişime açtı!

Okullarda müfredat değişikliği gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağını kamuoyuyla paylaştı. Bir haftalık süre içinde görüş ve öneriler alınacak.

meb habermeydan

MEB yeni müfredatı erişime açtı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan ve bütüncül bir eğitim yaklaşımını benimseyen yeni müfredatı kamuoyunun görüşüne açtı. Yeni müfredat, öğrencilerin derinlemesine öğrenmelerine olanak sağlayacak beceri odaklı, sadeleştirilmiş içerikler üzerine kurulu.

Dünyadaki değişen durum ve ihtiyaçlara göre esnek bir yapıya sahip olan yeni müfredat, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde kademeli olarak uygulanacak.

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”, özgün bir eğitim felsefesi sunuyor. Bu modelle, milli bilince sahip, ahlaklı, erdemli ve bilge nesillerin yetişmesi hedefleniyor.

Yenilenen programlar, farklı kademelerde şu şekilde düzenlendi:

Okul öncesi eğitim programı (3-5 yaş)
İlkokul ve ortaokul kademeleri için fen bilimleri, hayat bilgisi, matematik, Türkçe, insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri
Lise kademeleri için biyoloji, coğrafya, felsefe, fizik, kimya, matematik, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, tarih, Türk dili ve edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri
Yeni müfredatta, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından güncellenen seçmeli ders programları da bulunuyor.

Mevcut müfredatın ağırlığının iki katı olduğu tespit edilmiş ve yeni müfredatta yüzde 35 oranında bir seyreltme yapılmış.

MEB, beceri odaklı yaklaşımı benimseyerek, öğrencilerin derinlemesine öğrenmelerine imkan tanıyan yeni yaklaşımlar geliştirdi.

Öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açıdan bütünsel bir şekilde değerlendirildiği “bütüncül eğitim yaklaşımı” modeli, yeni müfredatta temel alındı.

Yeni müfredat, değişen dünya ihtiyaçlarına uyum sağlayabilecek şekilde esnek bir yapıya sahip.

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ile öğrencilerin inanç, kimlik veya sosyoekonomik durumları nedeniyle dezavantajlı olmadığı bir öğrenme süreci tasarlandı. Türkçenin toplumsal iletişime ve kültür aktarımına önem veriliyor ve dil becerilerinin geliştirilmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler gibi alanlarda öğrencilere özgün beceriler kazandırılması amaçlanıyor. Öğrencilerin çeşitli becerileri sergilemelerine olanak tanıyan programlar ve etkinlikler planlanmış durumda.

Sonuç odaklı değil, süreç odaklı ölçme değerlendirme yaklaşımı benimsenmiş ve öğrencilerin aktif katılımını sağlayacak öğrenme yaşantıları planlanmış.

Öğretim programlarında, öğrencilerin edinmesi beklenen öğrenme çıktıları, bilgi ve becerilerle birleştirilmiş ve “beceri temelli bir program yapısı” oluşturulmuş.

Okullarda, yerel ve bölgesel eğitim ihtiyaçları dikkate alınarak planlamalar yapılabilecek ve öğrencilerin bireysel farklılıkları merkeze alınacak.

Yeni müfredat, öğrencilerin geleceğe daha donanımlı ve dengeli bir şekilde hazırlanmasını hedefliyor.

Exit mobile version