Marmara Denizi’nde Tuğberk İmamoğlu isimli geminin batması ve 10 mürettebatın kaybolmasıyla sonuçlanan kazaya ilişkin bilirkişi ön raporu, çarpışma öncesinde yaşananları ve gemilerin seyir durumunu ortaya koydu.
Kazanın hemen ardından yapılan açıklamalarda, Türk bayraklı ALSU isimli tankerin tehlikeli manevralar yaptığı ve bu manevraların Tuğberk İmamoğlu’nun batmasına neden olduğu öne sürülmüştü. Ancak bilirkişi ön raporunda, her iki gemide de personel ve seyir cihazları açısından sorunlar bulunduğu ve kazanın bu koşullar altında neredeyse kaçınılmaz hale geldiği değerlendirildi.
Kaza nasıl oldu?
Bilirkişi raporuna göre kaza, 2 Eylül 2026 saat 03.13’te meydana geldi. Çarpışmaya giden süreçte iki geminin hareketleri ve mürettebatın durumuyla ilgili tespitler şöyle:
- 03.08: Tuğberk İmamoğlu gemisi AIS verisi göndermiyordu. Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS), gemilerin kimlik, konum ve seyir bilgilerini çevredeki gemilere iletmesini sağlıyor. Bu verinin gönderilmemesi nedeniyle Tuğberk İmamoğlu, çevredeki gemiler açısından görünmez ve tanınmaz hale geldi.
- 03.08-03.09: ALSU gemisinde üçüncü kaptan olarak görev yapan Murat Evciman, Tuğberk İmamoğlu ile iletişime geçti. Evciman’ın bu gemideki ilk vardiya nöbeti olduğu ve gemideki seyir cihazlarını tanımadığı bilirkişi raporunda yer aldı.
- Aynı saatlerde Tuğberk İmamoğlu, ALSU’dan “iskeleye kaçmasını”, yani dümeni sola kırmasını istedi.
- ALSU, bu talep üzerine rotasını kendi soluna doğru çevirmeye başladı.
- 03.10: ALSU’da görevli bir stajyer gözcü bulunuyordu. Rapora göre bu sırada kaptan dahil gemideki diğer personel uyuyordu.
- ALSU’nun kaptanı Ahmet Eraslan’ın da uyuduğu, yaklaşık 03.20’de uyanarak durumu anlamaya çalıştığı belirtildi.
Tuğberk İmamoğlu ECDIS ekranından kayboldu
ALSU’nun rota değiştirmeye başlamasının ardından Tuğberk İmamoğlu, ALSU’nun ECDIS sisteminden kayboldu.
Elektronik Harita Görüntüleme ve Bilgi Sistemi (ECDIS), gemilerde elektronik seyir haritalarının kullanılmasını sağlayan sistem olarak görev yapıyor.
Rapora göre Tuğberk İmamoğlu bir süre sonra ECDIS ekranında yeniden ortaya çıktı. Ancak gemi, daha önce ALSU ile yapılan görüşmenin aksine, sancak yönüne, yani kendi sağına doğru dönmeye başladı.
İki geminin hızları da dikkat çekti
Çarpışmaya yaklaşılırken Tuğberk İmamoğlu hızını 5,8 knot’a düşürdü. ALSU ise yaklaşık 7 knot hızla ilerlemeye devam etti.
Bilirkişi raporundaki tespitlere göre çarpışan geminin ALSU olmadığı, Tuğberk İmamoğlu’nun ALSU’ya sancak baş omuzluk tarafından çarptığı belirtildi.
Bilirkişi heyeti, çarpışmanın ardından Tuğberk İmamoğlu’nun neden battığının ayrıca araştırılması gerektiğine dikkat çekerek, geminin yükleme durumunun da incelenmesini istedi.
Soruşturmada hangi ihmaller tespit edildi?
Elde edilen deliller ile deniz kazası bilirkişi heyetinin hazırladığı ön tespit raporunda, ALSU gemisinin birinci kaptanı A.E.’nin seyir emniyetinin sağlanmasına ilişkin gözetim ve denetim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edildi.
Üçüncü kaptan ve vardiya zabiti M.E.’nin ise çatışmayı önlemek için gerekli tedbirleri zamanında ve etkin şekilde almadığı değerlendirildi.
İki kişi tutuklandı
Soruşturma kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda şüpheliler A.E. ve M.E., “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edildi.
Mahkeme, iki şüphelinin tutuklanmasına karar verdi.
Diğer şüpheliler B.H., N.M., M.G. ve S.A. hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmaları kararlaştırıldı.














