Marmara Denizi’nde kaygı veren manzara: Müsilaj felaketi tekrar geri mi dönüyor?

Bugün sabah saatlerinde İstanbul'un Kadıköy ilçesi sahilinde denizde ortaya çıkan kütleler, müsilaj şüphesi yarattı. Konuyla ilgili olarak İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu bir açıklama yaptı.

musilaj habermeydan

Bugün Kadıköy ilçesindeki Caddebostan sahilinde denizde gözlemlenen kitleler, 2021 yılında Marmara Denizi başta olmak üzere birçok bölgeyi etkisi altına alan deniz salyasına benzer görüntüler sergiledi. Konuyla ilgili açıklama, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu tarafından yapıldı.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Kadıköy Caddebostan sahilinde görülen deniz salyası benzeri kütleleri inceledi. Gazioğlu, yaptığı değerlendirmede, bu mevsimde müsilajın beklendiğini ancak geçen senelerdeki kadar büyük bir kitlenin oluşmayabileceğini belirtti.

Gazioğlu, bitkilerdeki uyanışın mevsim etkisiyle olduğu gibi deniz canlılarında da benzer bir uyanışın yaşandığını belirterek, karşılaşılan kitlenin müsilaj olabileceğini ve ilk aşamalarına benzediğini ifade etti.

Prof. Dr. Gazioğlu, “Geçen seneki talihsizlik şu oldu, masif kütle uzun süre varlığını devam ettirdi. Geçtiğimiz yıllarda da oluyordu ama 3-4 gün sonra dağılıyordu. Denizdeki oksijen geçirgenliği üzerine müsilaj çok etki ediyor, ortamdaki pek çok yapıyı tüketiyor. Üzerinde taşıyor, olmayacak canlıların farklı noktalara taşınmasına sebebiyet veriyor. Çok fazla araştırma yapıldı, geçen seneden bu seneye fark şu, biz artık yapıyı tanıyoruz. Son 1 sene içerisinde müsilajla ilgili bilgi birikimine sahip olduk. Bu bir süreç, denizdeki biyo çeşitliliğin devamlılığını sağlamamız lazım. Tabiat kendi işini yapıyor” dedi.

Denizin şu an besin tuzları açısından zengin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gazioğlu, “Yağmurlar da besin tuzlarının taşınmasına sebebiyet verdi. Baharın gelmesiyle canlanan tabiat emarelerini gösteriyor. Ortam sağlıklı olmayınca bazı türler çok aktif hale geliyor. Bu hadise de buna yönelik. Bazı türler çok hazırdı ve birden bire ürediler. Son 2 saatte sistem çok aktif, o görüntüler görülmüyor. İnsan eliyle toplanabilecek bir kütle yok. Tabiat kendi dağıttı, tabiat şu an kendi kendini restore edebiliyor. Alg patlaması var. Müsilaj da tek bir canlı değil, kombinasyon. Bu alg patlaması da bunlardan biri. Alg patlaması da müsilaja dönüşebilir. Örnek alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Caddebostan sahile eğitime gelen Türk Balıkadamlar Kulubü eğitmeni Serdar Özdemir ise “Arkadaşlarımızla pratik eğitimimizi yapacağız, denizin yüzeyinde müsilaj gözüküyor kıyı kesiminde .Ama açıkta ve dipte olduğunu düşünmüyoruz. Onu dalış sırasında tespit edeceğiz. Şu an bir sıkıntı gözükmüyor, eğitimimize başlayacağız ” diye konuştu.

Exit mobile version