Marmara Denizi’nde denetim artırıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, müsilajla mücadele kapsamında 6 Haziran 2021’de devreye alınan 22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planı doğrultusunda, 7 ilde eş zamanlı denetim ve izleme çalışmalarına devam ediyor.
Son dört yılda Marmara Denizi ve kıyısındaki illerde toplam 38 bin 934 işletme ve 233 bin 354 deniz aracı denetlendi. Bu denetimler sonucunda 2 bin 91 tesis ve 805 deniz aracına toplamda 1 milyar 808 milyon 701 bin TL idari para cezası kesildi. Çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen 268 işletme için ise faaliyet durdurma kararı alındı.
Atık Suda Kritik İhlaller: 11 Belediye ve İşletme Arıtmadan Deşarj Yaptı
2025 yılı Ocak ayı içinde, Marmara Denizi’ne kıyısı olan Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bursa, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da faaliyet gösteren 447 atık su üreticisi tesis denetlendi. Deşarj yapan 360 tesisten alınan atık su numuneleri analiz edildi. Bu numunelerden 62’sinin yasal sınırların üzerinde kirlilik taşıdığı tespit edildi. Ayrıca 11 belediye ve işletmenin atık suları herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan Marmara Denizi’ne deşarj ettiği belirlendi.