Malatya’daki Gri Pasaport Skandalı Yargıtay’a Ulaştı!

Malatya'nın Yeşilyurt Belediyesi'nden gri pasaport alarak kaçan 90 kişi hakkındaki soruşturma Yargıtay'a intikal etti.

yargitay1

Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi’nden seminere katılım kisvesiyle gri pasaport temin eden 90 kişi, etkinlik süresi olarak belirtilen zamanda ülkeye dönmemişti. Uzunca bir süre ülkenin gündemine oturan bu konu, giden kişilerin yurt dışında göçmen statüsüyle yerleştikleri anlaşılınca daha da büyük bir skandal olarak yorumlandı. Mahkemeye intikal eden bu konu, Yeşilyurt Belediyesi’nin yetkililerinin şüpheli sıfatıyla yargı sürecine dahil edilmesine kadar uzandı. Belediye çalışanı olduğu bilinen 3 kişi, gri pasaport temini sebebiyle bir süredir görevden el çektirilmiş durumda.

Göçmen kaçakçılığı suçundan yargılanan bu 3 kişi; ilk olarak Malatya 10. Asliye Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameyle soruşturulmaya başlandı. Ancak davanın açılmasının hemen ardından “yetkisizlik” kararı alan Malatya’daki mahkeme, açılan dosyayı Edirne’deki Asliye Mahkemesi’ne yönlendirdi. Edirne’de de yetkisizlik kararıyla dosyanın incelenmemesi sonucunun çıkması, dosyanın Yargıtay’a devrolmasına neden oldu. Buna rağmen yargılaması süren üç kişi arasından Ali Ayrancı, Edirne’deki mahkemenin kararıyla bir kez daha tutuklandı.

Sanıklardan bir diğeri olan Ersin Kilit ise, mahkemeden yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Tutukluluk kararıyla karşılaşmayan Ersin Kilit, mahkemeden talep ettiği yasak hakkında ret yanıtını aldı. Dönemin Belediye Başkan Yardımcısı konumundaki Bekir Karakuş ise; tutuksuz yargılanan bir diğer sanık olarak dikkat çekti. Yetkisizlik sebebiyle hüküm veremeyen Edirne Asliye Ceza Mahkemesi; hükmü verebilecek mahkemenin tespiti amacıyla dosyayı Yargıtay’a intikal ettirdi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin vereceği kararın sonrasında ise; üç sanığın hangi mahkemede cezaya çarptırılacakları netleşecek.

Kaçaklar Edirne’den Karayoluyla Kaçtılar!

Yeşilyurt Belediyesi’nin Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’yle ortaklaşa hazırladığı “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” başlıklı projesi; Almanya’daki bir seminerden kabul almayı başarmıştı. Bu proje içerisine dahil edildiği görülen 90 kişi; sürenin tamamlanmasının ardından ülkeye dönüş yapmadı. Konunun ülke çapında duyulacak seviyede tepkilere yol açması, dava sürecinin bir an önce başlamasına neden oldu. Seminer ekibinde gösterilen ve resmi yollarla gri pasaport aldığı tespit edilen 90 kişinin; Almanya’da göçmen olarak yaşamaya devam ettiği öğrenildi. Bu hakkın devletin imkanlarıyla tesis edilmesini sağladığı öne sürülen üç kişinin yargılamasına günümüzde de devam ediliyor.

Yeşilyurt’un eski belediye başkan yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl’ün Servi ilçesinin eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve kaçakçılık skandalının Almanya’daki ayağını yürüten Ersin Kilit; olaylardan kısa bir süre sonra gözaltına alınmış ve hakim karşısına çıkarılmıştı. Yetkisizlik sebebiyle Malatya’da görülemeyen göçmen kaçakçılığı davası, ilk olarak Servi’nin eski belediye başkanı Ali Ayrancı’yı tutuklama kararı almıştı. Ancak yetkisizlik kararının çıkması sonrasında Ayrancı’nın da serbest kaldığı görülmüştü. Edirne’den de aynı sonucu alan mahkeme, Ayrancı’yı bir kez daha tutukladı. Ancak eski belediye başkanının Yargıtay sürecinde tutuklu kalma ihtimali düşük görülüyor.

İlk davada Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nden beklenen sonucun çıkmaması ve kaçak bir şekilde ülkeyi terk eden ekibin Edirne’den çıkış yapmış olması; davanın Edirne’ye nakline yol açtı. Karayolu taşımacılığıyla ülkeden çıktığı görülen 90 gri pasaportlu kaçak, sonraki süreçte ise Almanya’da yerleşik hayata geçti. Hükûmet yetkilileri tarafından pasaportları iptal eden bu kişilerin; Türkiye’ye dönme ihtimali oldukça düşük görülüyor.

Exit mobile version