Lenin Heykeli Bir Kez Daha Kayboldu!

Düzce'nin Akçakoca ilçesinin sahiline vuran Lenin heykeli, 30 yıl sonra bir kez daha kayıplara karıştı!

lenin1

1992 yılında Düzce’nin Karadeniz sahilindeki ilçesi Akçakoca’ya vuran Lenin heykeli, yıllardır bulunduğu belediye deposunda bulunamadı. Kaybolmasıyla bir kez daha haberlere konu olan heykelin, belediye yetkilileri tarafından aranmaya başlandığı duyuruldu. Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz da, heykel hakkında sorulan iddiaları yanıtladı. MHP bünyesinden belediye başkanlığına seçilen Yanmaz; “Arattırdık ama bulamadılar. Şimdi tatildeyim, döndüğümde baktıracağım. İnşallah buluruz” ifadeleriyle duruma dair resmi açıklamayı yapmış oldu.

Sovyetler Birliği’nin kurucusu ve ilk lideri olan Vladimir Ilyic Lenin’e ait olan ağaç büst; yaklaşık 30 yıl önce Akçakoca sahiline vurmuştu. Bulunduğu dönemde büyük bir yankı uyandıran Lenin heykeli, dönemin belediye başkanı Hüseyin Yanmaz tarafından depoya kaldırılmıştı. Hüseyin Yanmaz’ın ardından göreve gelen Fikret Albayrak’la birlikte; Lenin heykelinin ilçenin turistik bir değeri olduğu düşünülmüştü. Ancak bu dönemde de heykelin sergilenmesi mümkün olmadı.

Fikret Albayrak döneminden sonra göreve gelen isim ise, Hüseyin Yanmaz’ın oğlu Okan Yanmaz olmuştu. Okan Yanmaz döneminde de depoda tutulan heykel; yakın dönemde “Sen Ben Lenin” isimli sinema filminin de hareket ettiği başlıca unsur haline gelmişti. Ancak bu sürecin ardından dahi belediye binasında kalan Lenin heykeli, bu dönemde ise kaybolmasıyla gündeme geldi.

Lenin Heykeli Bodrumdan Çıkamamıştı!

1993 yılından 2009 yılına dek Akçakoca Belediyesi’nin bodrumunda tutulan Lenin büstü; CHP’li Fikret Albayrak döneminde gündeme gelebildi. Türkiye’nin birçok yerinden konudan haberdar olan insanların iletişime geçtiğini ve o dönemde büyük bir turizm hamlesi yapmayı düşündüklerini söyleyen Albayrak; heykelin tadilatını yaptırmalarına rağmen, kamuya açık bir ortamda sergileyemediklerini söyledi. Sonraki seçimde koltuğunu Cüneyt Yemenici’ye kaptıran Albayrak; bu dönemde de heykel hakkında beklenen gelişmelerin yaşanmadığını belirtti. Cüneyt Yemenici döneminde kamuya açılma projesi askıya alınan Lenin heykeli, belediye içerisindeki kültür müdürlüğü ofisine alınmıştı.

Okan Yanmaz döneminde kültür müdürlüğünden tekrardan depoya taşınan heykel; buradaki macerasını ise bu dönemde tamamladı. Depo içerisinde bulunamadığı tespit edilen heykelin, çalındığına dair çıkan iddiaların epey yoğunlaştığı gözlemlenmekte. Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz’ın da heykelin bir an önce bulunmasını istediği ve belediye ekiplerini konu hakkında harekete geçirdiği öğrenildi. Tatilinin sonrasında kendisinin de çalışmalara dahil olacağını söyleyen Yanmaz; heykelin gündem olmasının Akçakoca’ya büyük bir kazanım sağlayacağını düşündüklerini belirtti. Lenin heykelinin ilçenin tanıtımı için bulunmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Yanmaz; özellikle de turizm sektöründen gelir elde etmek adına, mutlaka heykeli geri getirmek istediklerini ifade etti.

1993’te Akçakoca sahiline vuran Lenin heykelinin hikayesi; 2021 yılında “Sen Ben Lenin” filmiyle sinemaya aktarıldı. Kara komedi olarak ele alınan bu konu, bölgedeki halkın heykele olan bakış açısının yorumlandığı bir yapım olarak öne çıkıyor. Tufan Taştan ve ünlü yazar Barış Bıçakçı’nın senaryosunu yazdığı film; Tufan Taştan’ın yönetmenliğinde sinemaya taşınmıştı. Kadrosunda ünlü isimleri de bulunduran yapımın izleyici tarafından takdir edilmesi, Akçakoca’nın da ilgi çekmesine neden olmuştu.

Exit mobile version