KYK Burs ve Kredi Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?

Üniversite öğrencilerinin merakla beklediği KYK burs ve kredi başvuruları ne zaman başlıyor? Ayrıntılar bu yazıda.

kyk 1

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) burs ve kredi için başvuru tarihi merakla bekleniyor. Her üniversite öğrencisinin başvuru hakkının bulunduğu KYK bursları ve kredileri; öğrencilerin başlıca geçim kaynağı olarak bilinmekte. Eğitim öğretim dönemlerinde öğrencilerin maddi ihtiyaçlarına katkıda bulunmak amacıyla verilen KYK bursları; her yılın Kasım ayında yeni başvuran öğrencilerin heyecanlı bir bekleyişe geçmesine neden oluyor. Bu yılın burs ve kredileri için de Kasım ayında yaşanacak başvuru ve sonuç süreci beklenmeye başlandı.

Birçok öğrencinin okullarına yerleşmesi ve eğitim sürecine başlamış olması; KYK’dan gelecek paraların öğrenciler için daha elzem bir konuma gelmesine neden oluyor. Eğitimin ilk aylarında KYK desteğinden mahrum kalan öğrenciler; bu desteğin gelişiyle birlikte, adeta rahat bir nefes alıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda Kasım ayında programlanan KYK burs ve kredi başvuru süreci; bu yıl da benzer bir takvimle ilerleyecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen KYK burs ve kredi başvuruları, bakanlığın web sitesinden yayınlanacak takvim uyarınca ilerleyecek. Geçtiğimiz yıl 5-8 Kasım’da alınan başvuruların, bu yıl ise 4-7 veya 11-14 Kasım tarihlerinde olması bekleniyor.

Başvuru sürecinin tamamlanması sonrasında ise, bakanlık tarafından yapılan değerlendirmenin sonuçları açıklanacak. Bu değerlendirmede, burs veya krediye hak kazanan öğrenciler belirlenmiş olacak. Burs hakkı elde edenler geri ödemesiz, edemeyenler ise geri ödemeli olarak aylık ücretlerine kavuşacak. Öğrencilerin TC Kimlik Numarası’na göre sınıflandırıldığı ödeme sisteminde ise, her ayın 6’sı ile 10’u arasında günler belirlenmekte. 0’la başlayanlar 6’sında, 8’le başlayanlar ise 10’unda ödemelerini teslim alırlar. Yüksek lisansta KYK başvurusu yapanlar, lisansın iki katı ücret alırken; doktorada başvuranlar ise yüksek lisansın iki katı ücret elde ederler.

Kimlere KYK Bursu veya Kredisi Çıkmaz?

Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tamamı; KYK’nın sağladığı kredi ve burslardan faydalanabilir. İki yıllık okullardan dört yıllığa dikey geçiş yapan öğrencilerin ise burs alma hakkı bulunmamakta. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın belirttiği özel maddelerden olan sporcu bursu ise, KYK kapsamında da geçerli. Amatör sporlarda milli formayı giymiş olan her sporcu, KYK bursu hak etmektedir. Öğrenim kredisi ve bursun da aynı anda alınamadığı da, KYK kredi ve bursları hakkında bilinmesi gereken maddelerden biri.

KYK burslarında başarı şartı da aranmakta. Okuldaki notlarında başarısız olan öğrenciler, burs alma hakkını kaybetmektedir. Öğrenim alınan kurumdan uzaklaştırılma, atılma gibi konularda da burslar kesintiye uğramakta. Kayıt dondurma, okulu bırakma, ara verme, okul kapanması, KYK yurdunda ceza alma, kesin hükümle mahkum olma gibi maddelerin en az birinde yer alan öğrenciler; KYK’nın sağladığı burstan mahrum bırakılırlar.

Exit mobile version