KPSS Skandalı ÖSYM Başkanı’nı Koltuğundan Etti!

KPSS Sınavı'nda yaşanan soru skandalı sonrasında ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevinden alındı.

halis1

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yaşanan soru krizi henüz bir çözüme ulaştırılamadı. Yediiklim Yayınevi’nin hazırladığı bir deneme sınavının sorularının birebir şekilde KPSS’de çıkmış olması; ülke çapında bir krizi de beraberinde getirdi. Bugün yayımlanan Resmi Gazete’de, KPSS’nin getirdiği krizin ilk sonucu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan bu kararda, ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün görevinden alındığı açıklandı.

Yediiklim Yayınevi’yle alakalı bu skandalın ortaya çıkmasının hemen ardından; ÖSYM bu durumu reddeden bir açıklama yapmıştı. Sonrasında ise halktan gelen tepkiler, bu olayın detaylı bir biçimde araştırılması ihtiyacını ortaya çıkardı. Cumhurbaşkanlığı’na giden şikayetler, Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda ekibiyle birlikte harekete geçmesine neden oldu. Muhalefet cephesinden gelen yoğun tepkilerin de, hükûmet kanadının bu olayda hızlı bir araştırmaya girmesinde etken olduğu söylenmekte.

Dün akşam itibarıyla Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı verdiği sosyal medyadan açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; sınavda öğrencilerin haksızlığa uğramaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da, inceleme talimatıyla ilgili detayları kamuoyuyla paylaştı. ÖSYM’de oluşan skandalın faillerinin bulunacağı ve kısa bir süre içerisinde açıklama yapılacağı da İletişim Başkanlığı’ndan gelen bilgiler arasında.

Sınavda yer alan soruların Yediiklim Yayınları’nın deneme sınavıyla benzerlik göstermesi; kamuoyunun aklına 2000’li ve 2010’lu yıllarda çıkan iddiaları getirdi. Geçmişte de FETÖ’ye yakın kuruluşlar aracılığıyla soru sızdırılma süreçlerinin yaşanması; bu olayda da örgütün yer alıp almadığı sorularını düşündürmeye başladı. FETÖ haricindeki diğer tarikat veya örgüt yapılanmalarından da şüphelenen kamuoyu; yaşanan krizin hemen ardından iktidar ve muhalefet cephelerini baskı altına aldı.

KPSS’deki soru kopyalama iddialarının asılsız olduğunu belirten ÖSYM yönetimi; bu süreçteki iddiaların ispatlanması sebebiyle tepki çekti. Bu sebeple de öncelikli olarak ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün görevden alındığı ve kısa bir süre içerisinde kendisinin de ifadesinin isteneceği konuşulmakta. ÖSYM’nin açıklamalarında sınav tarihinde yaşanan hiçbir olayın şüphe uyandırmadığını belirtmesi de; kurumun güvenilirliği açısından yıllar sonra bir kez daha önceki dönemlerdeki olayları gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yaşanan gelişmeler sonrasında yaptığı açıklamada; “Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz.” sözlerini söylediği görüldü. Erdoğan’ın açıklamalarla doğrudan dahil olduğu bu konunun; ÖSYM kadrosunda yer alan isimler ve soru hazırlayıcıların sorgulanması sonrasında çözüme ulaşılacağına inanılıyor. Geçmişte de bu gibi durumlarda ÖSYM yetkililerinin ceza almaması ise; halk nezdinde soru işaretlerinin daha da büyümesine neden oluyor. Özellikle de 2010-2015 döneminde yaşanan soru krizleri, halkın bu konuda paniğini güçlendirmekte.

Dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir’in de konu hakkında hüküm giydiği skandal; FETÖ odaklı öğrenci yerleştirme hileleri için yapılan soru servisini kapsamakta. Bulundukları dershanelerde FETÖ mensubu öğrencilere cevapların sunulduğu ve bu nedenle pek çok terör örgütü üyesinin de iyi okullarda konumlandığı tespit edilmişti. 15 Temmuz süreci sonrası konu hakkında kapsamlı bir dava hazırlayan hükûmet; FETÖ bağlantıları olduğu tespit edilen Ali Demir’in yargı önüne çıkmasının zeminini hazırlamıştı. Ali Demir ve ekibi, sonraki süreçte hapis cezası istemiyle yargılandılar ve hukuk önünde mahkum oldular.

Exit mobile version