Konsolosluklarını kapama kararı alan ülkelerin büyükelçileri Dışişleri’ne çağrıldı

Terör eylemi tehdidi iddiasıyla konsolosluklarını kapatan ülkelerin büyükelçilik temsilcileri Dışişleri Bakanlığına çağırıldı.

bakan cavusoglu konsolosluk gorusmesi habermeydan

Güvenlik gerekçesiyle ABD’nin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Konuya ilişkin gün içinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Türkiye’ye karşı psikolojik bir harp yürütülmektedir” diyerek 15 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 5’inin tutuklandığını açıkladı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakanlığa çağırılan Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri ve temsilcilerine konuya ilişkin tepki aktarılmış.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı: “Ülkemize yönelik olarak güvenlik uyarısı yayınlayan ve/veya bu çerçevede ülkemizdeki bazı diplomatik ve konsüler temsilciliklerini geçici olarak kapatan ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara büyükelçileri ve temsilcileri bugün Bakanlığımıza çağrılmıştır. Konuya ilişkin tepkimiz aktarılmıştır. Ülkemizde bulunan tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığı hatırlatılmıştır. Bu tür eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ve bu tarz yaklaşımların ancak terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ettiği vurgulanmıştır. Dost ve müttefik ülkelerden beklentimizin güvenlik birimlerimizle işbirliği olduğu belirtilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Exit mobile version