İzmir 100 Yıl Önce Bugün Kurtuldu! Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Büyük Başarısı!

Milli Mücadele'yi başlatan şehir İzmir; 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı'ndaki Büyük Taarruz'un tamamlandığı yer oldu.

izmir1

9 Eylül 1922 tarihi, ülkemiz için kritik bir dönüm noktası olmuştur. 1. Dünya Savaşı’nın sonunda ülkemizi işgal eden Yunan ordusunu yenen ordumuz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle İzmir’e dek hücum etti. Burada Milli Mücadele’nin silahlı aşamasının son noktasına gelindi. Düşmanları yurttan atan Milli Mücadele gücü, yalnızca 1 yıl sonra kurulacak Türkiye Cumhuriyeti’nin temel unsuru olmuştu. Ülkemizin kurulduğu sürecin en önemli dönüm noktalarından olan İzmir’in Kurtuluşu; bu yıl 100. kez kutlanmakta.

30 Ağustos’ta elde edilen zaferin taçlandırıldığı gün olarak da bilinen 9 Eylül; bir milletin kaderinin çizildiği gün olarak da anılır. İşgal kuvvetlerine karşı büyük bir zafer elde eden Atatürk ve silah arkadaşları; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni kazandıktan sonra İzmir’de halkın huzuruna çıktı ve kurtuluşun kutlanmasını sağladı. Hasan Tahsin’in Yunan güçlerine attığı ilk kurşunla başlayan süreç; 3 yıl sonrasında yine İzmir’de son buldu.

l”Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri…” emriyle düşmanları İzmir’e dek kovalayan Türk ordusu, 9 Eylül’de İzmir Hükûmet Konağı’na Türk bayrağını çekerek silahlı mücadelesini tamamladı. Ülke tarihinin en kıymetli anlarından birinin 100. yılını kutlayan modern Türkiye; başta İzmir olmak üzere, ülkenin her yerinde Atatürk ve silah arkadaşlarına saygılarını sunmaktadır. 100. yılının kutlanması ise, özellikle İzmir’de kutlamaların boyutunu daha da artırdı. Bir süredir bu güne hazırlanan İzmirli yetkililer, bu akşam itibarıyla kutlamayı tüm şehre yaymaya hazırlanıyor.

Kutlama, Ordu’nun Geçtiği Güzergahta Başlayacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği’nin yetkilendirildiği kutlamalarda resmi kısım tamamlandı. Türk Ordusu’nun İzmir’e geldiğinde kullandığı rotadan geçerek 100. Yıl Zafer Yürüyüşü’ne başlayan İzmir’in devlet erkânı; Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı ve resmi töreni gerçekleştirdi. Hükûmet Konağı’nda bayrak törenini de gerçekleştiren İzmir’in yöneticileri; sonraki süreçte ise Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği etkinliklerle halkla birlikte kutlamayı daha da büyük bir hale getiecek.

TSK’ya bağlı olan veya özel teşebbüslerle oluşturulan tüm hava gösteri ekiplerinin konuk olacağı AIRSHOW’u gündüz saatlerinde sunmaya hazırlanan İzmirli yetkililer; görsel bir şölenle bu büyük töreni taçlandırmış olacak. 19.00’da ise Deniz – Hava – Karada Zeybek – Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası’nın performansıyla birlikte; ordunun kazandığı zaferin önemi bir kez daha vurgulanacak.

Fener Alayı ve Tarkan Konseriyle 9 Eylül Akşamı Tamamlanacak!

Milli törenlerde alışılagelmiş anlardan olan Fener Alayı da, İzmir Büyükşehir Bandosu’nun öncülüğünde tertip edilecek. Alsancak Limanı’ndan başlayarak tüm Kordon boyunca yürüyüşü sürdürecek olan İzmir halkı, Türk bayrakları ve fenerlerle görsel bir şölen sunacak. Gündoğdu Meydanı’nda dans gösterileri ve teatral şovlarla devam edecek bu günde, finalin adresi ise Kordonboyu olacak.

Megastar Tarkan’ın vereceği konserle İzmir halkının yaşayacağı coşkunun katbekat artması bekleniyor. Uzun yıllardır halk konseri vermeyen Tarkan, İzmir’de bulunan herkese önemli anlar yaşatmaya hazırlanıyor. Tarkan konseriyle 9 Eylül’ün programı tamamlanırken, 10 ve 11 Eylül’de de çeşitli kutlamaların yapılacağı belirtildi. 11 Eylül Pazar günü yapılacak olan 9 Eylül Maratonu, 100. yıla özel düzenlenen bu büyük şölenin son ayağı olacak.

Exit mobile version