İstanbul’un 7 Yeni Deniz Hattı Hizmete Giriyor!

İstanbul'da Şehir Hatları bünyesinde çalışacak 7 yeni deniz hattı rotası yarın itibarıyla hizmete giriyor.

sehir hatlari 1 1

Geçtiğimiz ay yapılan UKOME toplantısı sonrasında açıklanan yeni Şehir Hatları rotaları, İstanbul ulaşımında birçok durağın aktif hale getirilmesini sağlayacak. Marmara Denizi, Boğaz ve Haliç üzerinde yer alan iskelelerden hareket edecek vapurlar, İstanbul halkı için birçok farklı ulaşım imkanını da beraberinde getirecek. Oluşturulan 7 yeni hattın hizmete giriş tarihi ise belli oldu. Şehir Hatlarının yeni rotaları, 1 Kasım (yarın) itibarıyla vatandaşların kullanımına açılmış olacak. Binlerce insanın ulaşım şeklini değiştirmesi beklenen yeni hatların kapasiteleri ve kullanım ücretleri de geçtiğimiz günlerde belirlendi.

Deniz hatlarının yeni rotalarının dahil olmasıyla birlikte, bu hatların kullanımını teşvik amacıyla yeni bir düzenleme de yapıldı. Şehir Hatları araçlarının kullanımı öncesinde toplu taşıma kullananlar ve deniz ulaşımı sonrasında araç kullanacaklar; bir sonraki seferlerinde yüzde 50 indirimli aktarma yapabilecekler. Bu sayede deniz hatlarının kullanımını artırmayı amaçlayan İBB; vatandaşların yeni hatlara entegre olabilmesini ve bu sayede kara ulaşımındaki yükü hafifletmeyi hedefliyor.

UKOME toplantısında kararlaştırılan hatlar, İstanbul’un Karadeniz haricindeki tüm sahillerinde faaliyet göstermesi sebebiyle de dikkat çekiyor. Adalar durakları, Haliç rotası, Marmara Denizi üzerindeki iskeleler ve Boğaz’ın çok kullanılan durakları; eklenen 7 yeni hat sayesinde birbirine entegre bir şekilde çalışabilecek. Birçok deniz ulaşımı aracının aktarma yaparak ulaşıma imkan veren yeni hatlar; şehirdeki birçok insanın yalnızca deniz ulaşımı kullanarak günlük işlerini halledebilmelerini sağlayacak. Ayrıca, diğer hatlara göre daha uzak mesafeler kat edecek hatlarda da deniz otobüsü kullanımına başlanacak. Bu sayede kapasitenin daha da geniş tutulacağı öngörülüyor.

İstanbul’un Yeni Deniz Rotaları!

Yarın itibarıyla görücüye çıkacak 7 yeni hattın içerisinde, birçok vapur iskelesinin uzun yıllar sonra hizmete girmesi de dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde tadilatı tamamlanan Moda İskelesi, yıllardır ulaşıma entegre olmayan Avcılar ve Bakırköy İskeleleri, yakın dönemde kullanımı artan Haliç üzerindeki duraklar ve çok az kullanılması nedeniyle Şehir Hatları’nın eleştirilmesine neden olan Maltepe İskelesi de bu hatlarla birlikte aktif hale gelecek.

İki yakayı birbirine bağlayan yeni hatlardan ilki; Kadıköy ile Eyüp arasında sefer yapacak hat oldu. 50 dakikalık sefer süresiyle kullanıcılarını büyük bir yükten kurtaran bu hatta; Haliç üzerindeki Fener, Kasımpaşa, Sütlüce durakları da aktif hale gelmekte. Bu duraklar üzerinden ilk defa Kadıköy’e doğrudan ulaşım entegre edilirken, Eyüp’te ise metrobüsün yükü hafifletilmiş olacak. Hattın kişi başı ücreti 11.50 TL olarak belirlendi.

Anadolu ve Avrupa’daki uzun mesafeli hatlardan bir diğer ise; Avcılar – Bakırköy – Kadıköy hattı oldu. Uzun bir süredir hem Avcılar hem de Bakırköy İskeleleri, Şehir Hatları’nın hizmetleriyle buluşamamaktaydı. Yeni açılan bu hatla birlikte, her iki ilçenin vatandaşları da trafik derdinden kurtulmuş olacak. 50 dakika sürecek seferler sayesinde, metrobüs ulaşımının yükünün de hafiflemesi bekleniyor. Bu hattın kullanım ücreti ise 28.74 TL oldu.

45 dakikalık sefer süresi ve uzun mesafesiyle dikkat çeken Avcular – Bostancı hattı ise; her iki bölgede yaşayanları da önemli bir yükten kurtarmakta. Birkaç araç kullanarak bu iki yer arasında seyahat eden vatandaşlar, bu hatla birlikte mesafeleri ve süreleri kısaltmış olacak. En uzun yolu kat edecek bu hattın ücretinin 31.85 TL olması kararlaştırıldı.

Beşiktaş‘tan yola çıkıp Eyüp‘e kadar Haliç’i gezecek hatta ise, Kadıköy’deki süre ve fiyat tarifesi geçerli olacak. Boğaz’ı Haliç’e bağlayan bu hat da 50 dakika sürecek ve 11.50 TL bedelle kullanılabilecek. Bostancı’dan yola çıkan ve Kabataş’a kadar uzanan hat ise 70 dakika sürmesine rağmen, yine 11.50 TL’te mâl olacak. Bu hatta ise Moda ve Caddebostan İskeleleri’nin varlığı dikkat çekmekte.

Adalar’ın tüm iskelelerine uğrayan ve Maltepe’de sonlanan vapur hattı ise, toplamda 65 dakikalık sürede bu yolculuğu tamamlayacak. 21.90 TL’ye kullanılabilecek bu hattın, Adalar’a giden tüm hatların yükünü hafifletmesi hedefleniyor.

7 sefer içerisinde planlanan hatlardan biri, 1 Kasım tarihinden önce kullanıma açıldı. Aşiyan İskelesi’nin aktif hale gelmesini sağlayan Aşiyan – Anadolu Hisarı – Küçüksu ve Aşiyan – Üsküdar deniz yolu hatları; geçtiğimiz Cuma gününde aktif hale getirildi. Rumeli Hisarüstü – Aşiyan füniküler hattıyla birlikte kullanımına başlanan bu hatlar, iki yakanın farklı noktalarını birbirine bağlamış oldu. Üsküdar’daki vapur ulaşımına eklenen tek hat olmasıyla dikkat çeken Aşiyan hattı; Boğaz’ın iki farklı iskelesini ilk defa birbiriyle bağlantılı hale getirdi.

Exit mobile version