İstanbul’da Taksilere “Dolu-Boş” Uygulaması!

İBB'nin taksiler için getirdiği tepe lambası düzenleme teklifi, bugün UKOME'de görüşülecek.

taksi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) geçtiğimiz aylarda birçok kez gündeme getirdiği taksi düzenlemeleri; yeni taksi alımının kabul edilmemesi nedeniyle yürürlüğe girmemişti. Ancak bugün yapılacak toplantıyla birlikte, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) görüşülecek kararda mutabakat sağlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Aralık 2022’de yapılan toplantılarda taksi dolmuş ve tarife zamları konusunda anlaşma zemini bulmayı başaran İBB ve taksici esnafı; Ocak 2023 toplantısında ise taksilerde yapılacak önemli bir değişiklik üzerinde anlaşmaya vardı.

İBB’nin UKOME toplantısında sunacağı “Taksi Taşımacılığında Tepe Lambası Düzenleme Teklifi”; resmi sunumdan çok daha önce tartışılan bir husus oldu. Taksicilerin de olumlu yaklaştığı bu düzenlemeyle birlikte, akıllı tepe lambalarının devreye girmesi kararına varılacak. UKOME içerisindeki Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin de olumlu yaklaştığı bilinen bu düzenlemeyle birlikte; taksi taşımacılığını tercih etmek isteyen vatandaşların bilgilendirilmesi sağlanacak.

Akıllı tepe lambası uygulamasıyla birlikte, taksilerdeki doluluk veya boşluk karmaşası da ortadan kalkacak. Günümüze kadar gelen standart uygulamada; ışığın yanması taksinin boşluğunu, ışığın sönük olması ise doluluğunu temsil etmekteydi. Yeni gelecek uygulamada ise; “Dolu”, “Boş” veya “Rezerve” yazıları yer alacak. Bu yazılar sayesinde taksicilerin o anki müsaitlik durumunu anlayabilme imkanına kavuşacak vatandaşlar, ulaşım için yapacağı tercihin kolaylaşması avantajıyla da karşılaşacak.

Taksiciler Odası ve İBB, Tepe Lambası Uygulamasında Anlaşmaya Vardı!

İBB’nin UKOME’de oylamaya sunacağı tepe lambası uygulamasının, oy birliğiyle kabul edileceği öngörülüyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin de bu konuda olumlu baktığı öngörülürken; İBB ve Taksiciler Odası’nın da oylama öncesinde mutabakata vardığı öğrenildi. Konuyla alakalı bilgisine danışılan Taksiciler Başkanı Eyüp Aksu; toplantıda olumlu yönde oy kullanacağını söyledi. Aksu’nun aktardığı görüşünde, taksici esnafı için son derece olumlu bir fikrin ortaya konulduğu ve bu uygulamanın İstanbul taksileri için büyük bir fayda sağlayacağı yer aldı.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ise; tepe lambası uygulamasıyla birlikte, özellikle de yolcu seçtiği iddia edilen taksicilerin bahanelerinin ortadan kaldırılacağını açıkladı. İstanbul halkının taksiler yönünde epey problem yaşadığını söyleyen Cihan; bu problemlerden biri olan taksiye binme sürecinin ve taksici – yolcu ilişkisinin daha sağlıklı kurulabilmesi adına bu uygulamayı gündeme getirdiklerini belirtti. Taksilerin dolu olup olmadığını veya o anda çalışıp çalışmadığını bilmenin önemli olduğunu savunan Utku Cihan; vatandaşların mağduriyetinin en aza indirileceği tüm senaryolar üzerinde çalışacaklarının da altını çizdi.

Sistemin taksimetreyle entegre çalışacağını söyleyen İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan; tüm taksicilerin kısa bir süre içerisinde bu sisteme geçebilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini aktardı. Taksi çağırma uygulamalarından alınan çağrıların da değerlendirilebildiği bu sistemle birlikte; taksilerin o anki çalışma durumunun da netleşeceği öngörülüyor. Taksilerin akıllı sistemlere entegresinin artık bir zorunluluk olduğunu söyleyen Utku Cihan; taksi şoförlerine dair şikayetler için de benzer bir uygulama geliştireceklerini de sözlerine ekledi.

Exit mobile version