İstanbul’da Suriyeli organ ticareti şebekesi polis tarafından çökertildi

İstanbul'da böbrek nakli için özel bir hastaneye başvuran Filistinli böbrek hastası Sami Taha M.S. ve kendisini karısı olarak tanıtan Ebteehal Abdalaq S.S.'den şüphelenen hastane yönetimi, polise bilgi verdi. Polis, sahte belgelerle organ nakli gerçekleştiren çeteyi çökertti.

suriyeli organ sebekesi habermeydan

İstanbul’da Suriyeli organ ticareti şebekesi polis tarafından çökertildi.

Filistinli böbrek hastası Sami Taha M.S., geçtiğimiz Mayıs ayında ülkemize geldi ve böbrek nakli yaptırmak istediğini özel bir hastaneye söyledi. Kendisiyle doku uyumu olan eşi, böbreğini vermek istediğini belirtti.

Hasta olan eşinin adının Ebteehal Abdalaq S.S. olduğunu iddia eden kadın, Sami Taha M.S.’nin söylediklerini doğruladı. İki kişi evraklarını hastaneye teslim etti. Ancak hastane yetkilileri durumu şüpheli buldu ve durumu polise bildirdi.

Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlileri, hastane yetkililerinin bildirimi üzerine harekete geçti. Polis ekipleri tarafından yapılan araştırmada, böbrek alıcısı Sami Taha M.S.’nin gerçek eşinin adının Ebteehal Abdalaq S.S. olduğu tespit edildi. Ancak böbrek donörünün gerçekte Ebteehal Abdalaq S.S. olmadığı anlaşıldı.

İstanbul’da Filistinli bir böbrek hastası olan Sami Taha M.S., geçtiğimiz Mayıs ayında ülkemize gelerek özel bir hastaneye böbrek nakli ameliyatı yapılması için başvuruda bulundu. Sami Taha M.S., eşi Ebteehal Abdalaq S.S.’nin kendisine böbreğini vermek istediğini iddia etti. Ancak hastane yönetimi, şüpheli durumu fark ederek polise bilgi verdi. Yapılan araştırmalar sonucunda, donör olarak başvuran kadının aslında Cezayir uyruklu Saadi Sıdı A. olduğu ve sahte belgelerle Ebteehal Abdalaq S.S.’nin yerine geçtiği tespit edildi.

Polis ekipleri, Sami Taha M.S. ve sahte eş Saadi Sıdı A.’yı gözaltına aldı. Gerçek eşi Ebteehal Abdalaq S.S. ise kaldığı otelde yakalandı. Şüphelilerin sorgulanması sonucunda, Suriye uyruklu 3 kişinin yasa dışı organ nakli organizasyonunu gerçekleştirdiği ortaya çıktı. İddiaya göre, Mustafa Y., Şerif D. ve Suriye uyruklu Türk vatandaşı Mustafa D., organ naklini organize eden isimlerdi. Mustafa D., naklin yapılacağı hastanenin uluslararası hasta departmanında çalışıyordu. Şüpheliler, böbrek hastasıyla anlaşma yaparak 50 bin dolar karşılığında nakil gerçekleştirmeyi planlıyorlardı. Sahte belgeler kullanılarak donör olarak belirlenen kadına da 12 bin dolar ödenecekti.

Polis ekipleri, elde edilen bilgiler doğrultusunda diğer şüphelileri de gözaltına aldı. Suriye uyruklu Mustafa Y., Şerif D., Mustafa D. ve böbrek alıcısının arkadaşı olan Filistinli Muhammad Omar A., emniyette sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edildi. Suriye uyruklu 3 şüpheli tutuklandı, diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bu olayda, organ nakli için akrabalık ilişkisi aranmamaktadır. Ancak birinci derece akrabalık bağı bulunmayan kişiler için valiliklerin oluşturduğu kuruldan izin almak gerekmektedir. Bu kurul, donörün organını para karşılığında vermediğinden emin olmak için önemli bir denetim mekanizmasıdır. Organ satışı ve kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla oluşturulan bu kurul nedeniyle, şüpheliler sahte belgelerle akraba gibi görünmeye çalışmışlardır.

Exit mobile version