İstanbul’da Kış Başlıyor! Kar Ne Zaman Yağacak?

Aralık ayının gelmesiyle birlikte, kar yağışları merakla beklenmeye başladı. İstanbul'daki kar yağış süreci ise, iklim bilimciler tarafından yorumlandı.

istanbul kar

Yeni yıla yaklaştığımız bu dönemde; tüm Türkiye’de kış ve olumsuz hava şartlarının getirdiği tedirginlik önemli ölçüde arttı. Ülkemizin en kalabalık şehri olan İstanbul’da ise; kar yağışının henüz gelmemesi sebebiyle bir bilinmezlik yaşandığı görülmekte. Şehrin ne zaman karla tanışacağı merakla beklenmekteyken; iklim ile ilgili çalışmalar yürüten profesyonellerden sürpriz bir açıklama geldi. İklim bilimci Dr. Okan Bozyurt; kar yağışının 18-19 Aralık itibarıyla İstanbul’u da vuracağını açıkladı.

Hava kütlesinin 4-5 gün boyunca şehrin üzerinde kalacağını söyleyen Dr. Okan Bozyurt; 20 Ocak ile 10 Şubat arasında da soğuma ve kar yağışının yoğunluğunu arttıracağını belirtti. İstanbul’da yaşanacak kışın La Nina kışı olarak tarif edilebileceğini aktaran Bozyurt; Kasım ayıyla alakalı yaptıkları tahminin tutmasını da, kış tahminlerine yönelik bir örnek olarak öne sürdü. 28-29 Kasım’la alakalı kar yağışı ve soğuma olacağını da belirttiğini dile getiren Bozyurt; bu dönemde ülkede genel bir soğuk hava dalgasının ve birkaç ilde kar yağışının görüldüğünü ifade etti.

İkinci tahminini Kasım ayında 10-15 Aralık olarak yaptığını da söyleyen Dr. Okan Bozyurt; bu günlerde yaptığı tahminin birkaç günlük gecikmeyle gerçekleşeceğini aktardı. 18 Aralık’ta Balkanlar üzerinden gelecek soğuğun ülkemizde hissedilmeye başlayacağını açıklayan Bozyurt; hava sisteminin blokaja uğramaması halinde, kuzey ve batı bölgelerinde kar yağışı sürecine girileceğini belirtti. 18-19 Aralık tarihleri itibarıyla sıcaklığın 10-12 derece düşeceğinin altını çizen Bozyurt; bu dönemde yurdun doğu kesimlerinde de kar yağışının artacağını da tahminleri arasına ekledi.

İstanbul’un Yüksek Kesimlerinde Kar Etkili Olacak!

Bu tahminlerle birlikte 20 Aralık’ta İstanbul ve çevresinin kar yağışıyla sarsılacağını açıklayan Dr. Okan Bozyurt; birkaç günlük sapmaya rağmen, tahminlerinin doğru yönde ilerlediğini vurguladı. Bu dönemle birlikte İstanbul’un yüksek kesimlerinin kar yağışına teslim olacağını söyleyen Bozyurt; kısa süreli bir kar sürecinin ardından bu soğuğun ülkeyi terk edeceğini de sözlerine ekledi. Yeni yıl sonrasında kışın daha şiddetli bir biçimde geri geleceği ise; Okan Bozyurt’un tahminlerinin yeni safhası olarak öne çıktı.

Bozyurt’a göre 2022-2023 kışının en şiddetli anları, Ocak’ın son haftası ile Şubat’ın ilk haftası arasında gerçekleşecek. 20 Ocak ile 10 Şubat arasında kışın ve kar yağışının yoğunluğunda artış görüleceğini belirten Okan Bozyurt; bu dönemin Aralık ayından çok daha etkili bir kar yağışına sahne olacağının altını çizdi. Ocak ve Şubat’taki kar yağışlarının hem kıyı hem de iç kesimlerde etkili olacağını ifade eden Okan Bozyurt; İstanbul ve çevresinin her iki kritik dönem için de tedbir alması gerektiğini ısrarla belirtti.

Bugünün hava durumunda 11 dereceyi gören İstanbul, gece sıcaklığında ise 7 derece civarında seyrediyor.

Exit mobile version