İstanbul’da düğünler, seçimlerin ikinci tura kalması nedeniyle ertelendi.
28 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin gerçekleşeceği tarih, evlilik hazırlığı yapan çiftler için önemli bir dönüm noktası haline geldi. Bu çiftler, düğünlerini planladıkları tarihten daha ileri bir tarihe taşımak için organizasyon şirketlerini aramaya başladı.
İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmeleri Odası (İSTDO) Başkanı Adem Sönmez, 28 Mayıs Pazar günü saat 13.00-17.00 arasında planlanan düğünlerin ertelendiğini duyurdu. Sönmez, basılan davetiyelerin yeniden basıldığını belirtti. Ayrıca, düğün salonu işletmecileri ve organizatörlerin müşterilerine önceden uyarıda bulunduğunu ifade etti. Sönmez’in açıklamaları şu şekilde oldu:
– Daha önceden planlanmış olan 14 Mayıs’ın tedbirlerini aldık. Hep beraber yaşadığımız sürecin neticesinde 28 Mayıs’a sarktı. Elimizdeki rezervasyonlarımızı ya o hafta içerisine ya da bir hafta sonrasına alarak evlenecek olan çiftlerimizi mağdur etmeme yoluna gittik. Takdir ederseniz bir telaş oldu, insanlar hazırlanmadığı bir şeye yakalanmış oldu.
– Elimizden geldiği kadar mağdur etmemek için çözüm yolları bulduk. Biz davetiye usulü ile çalıştığımız için çiftlerimiz önceden davetiyelerini basmışlardı, seçimin ikinci tura kalmasından sonra revizyona gittiler. Sonuç itibarıyla 28 Mayıs için tedbirler alındı. Rakamsal boyutlara gelince esnaflar çiftler ile bu problemleri kendi aralarında çözdüler. Yaptığımız için tekrarı, pardonu, özrü yok. 14 Mayıs’taki kurallar aynı şekilde devam edecek. Saatler 13.00-17.00, 19.00-23.00 olarak ayarlanmıştı, 13.00-17.00 arasında olan düğünlerimizi iptal edip erteledik.
Düğün salonu işletmecisi Sibel Gürbüz müşterilerini uyardıklarını belirterek, “Müşterilerimiz yine geliyor ama genelde büyük kısım bilinçli şekilde geliyor. İkinci tura kalacağını tahmin ediyorlardı, biz de müşterilerimizi uyarmıştık. İptal değil ama ertelemeler oldu. Her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi. Bir gün öncesi ve sonrasını boş bırakmak zorunda kaldık” diye konuştu.
Düğün organizatörü Onur Şen ise “İşletme olarak daha öncesince bu planlamayı yaparak 18 Haziran’da erkene alınınca bunun olacağını ön görerek 14 Mayıs’a organizasyon almamıştık. 28 Mayıs için gündüze yine organizasyon almadık. Hafta içlerine ya da hafta sonlarına ileri tarihlere erteleme durumu gerçekleşti. İkinci tura kalma ihtimali için yine gündüze organizasyon almadık ama akşam için organizasyonumuz var” dedi.
Tüm Uluslararası İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TUSKO) Genel Başkanı Barış Ay, çiftlerin seçim gününe denk gelen düğün tarihlerini ertelemeleri talebini, onları mağdur etmeyecek bir şekilde düzenlemek için çalıştıklarını ifade etti.
Düğün ve Organizasyon Sektörü İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) Genel Başkanı Halil İbrahim Söğüt ise Türkiye’de yaklaşık 50 bin düğün salonu olduğunu ve bu salonların yarısından fazlasının 28 Mayıs tarihine rezervasyon yapıldığını belirtti.
28 Mayıs tarihinde salon kiralayan binlerce çiftin, rezervasyon iptali ya da düğünlerini erteleme kararı aldığını belirten Söğüt, “Çiftler farklı illerden davetlilerin gelememesi, seçim yasaklarından dolayı kına gecesi, gelin alma, misafirlere yemek ikramı gibi gelenekleri gerçekleştirememe nedenlerinden dolayı düğün iptali veya erteleme talebinde bulunuyor. Yaz sezonundaki düğün yoğunluğu nedeniyle çiftlerimize yeni tarih belirleme sıkıntısı yaşanıyor. Bazı çiftler rezervasyon iptalinden sonra başka ilçelerde salon arayışına girdi. Rezervasyon iptallerinde çiftler ile salon işletmecileri arasında kapora konusunda fikir ayrılıkları yaşanıyor. Rezervasyon iptali hemen hemen her salonda yaşanıyor” diye konuştu.