İstanbul’a 7 Yeni Vapur Hattı Geliyor!

UKOME'nin oy birliğiyle aldığı karar sonucunda, İBB'ye bağlı 7 yeni deniz hattı hizmete alınacak.

vapur1

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bir süredir üzerinde çalışmalar yaptığı deniz hatları projeleri hizmete giriyor. Deniz ulaşımının yaygınlaştırılması ve kara ulaşımına entegrasyonunun artırılmasını amaçlayan projeler arasında; şehrin önemli noktalarını birbirine bağlayan hatlar bulunmakta. Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) oy birliğiyle aldığı kararla resmileşen yeni hatlar; dün itibarıyla kamuoyuyla da paylaşıldı. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç’in entegre olduğu bu projeler; İstanbul halkının deniz ulaşımını daha fazla tercih etmesini sağlayacak.

Her iki yakadaki raylı sistemleri ve otobüs hatlarını birbirine bağlamayı amaçlayan İBB; yeni vapur hatlarıyla entegrasyon sürecini daha hızlı bir şekilde çözmeyi hedefliyor. Aynı hedef doğrultusunda HızRay projesini de gündemine alan İBB yönetimi; Beylikdüzü’nden Sabiha Gökçen Havaalanı’na kadar sürecek yeni hattın çalışmalarına başladı. Deniz ulaşımıyla alakalı sunulan çözümün UKOME üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edilmesi ise; ulaşımın deniz odağını daha da artırmaya yönelik en büyük adım olarak yorumlanıyor.

Geçtiğimiz yıllarda deniz ulaşımında indirim ve teşvik amaçlı etkinlikler düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi; tasarladığı yeni hatlarla birlikte ilginin daha da artacağını öngörüyor. Şu anda 48 hatla yolcu taşıyan İstanbul Şehir Hatları; günlük ortalamada 230 bin yolcuyu taşıyor. Yeni eklenecek hatların taşıyacağı yolcu sayısıyla birlikte, bu sayının 270 bin seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. İBB’nin planlarında 2019’dan bu yana olduğu belirtilen vapur hattı projelerinin; yeni tersanelerle birlikte daha efektif bir şekilde kullanıma açılacağı öngörülüyor.

İstanbul’un Yeni Deniz Hatları

Dün itibarıyla kullanıma girme süreci onaylanan Şehir Hatları’nın yeni seferleri; İstanbul’un kıyısı olan birçok semtini birbirine bağlıyor. Karadeniz kıyısı haricindeki tüm alanların ulaşımına etki edecek bu seferler, İstanbul’un yeniden deniziyle bütünleşmiş bir kent olmasını amaçlıyor. Haliç, Boğaz ve Marmara’nın birbirine bağlanacağı vapur hatları ise aşağıdaki maddelerde yer almaktadır.

Kadıköy-Kasımpaşa-Fener-Sütlüce-Eyüp

Anadolu Yakası’nın Boğaz ve Marmara kesişiminde yer alan Kadıköy İskelesi; günümüzde de birçok lokasyona hizmet vermekte. Ancak bu iskelenin Haliç semtleriyle arasında ilk defa bağ kurulacak. Beyoğlu, Fatih ve Eyüp’e bağlı olan iskeleler ve Kadıköy’ün bağlantısı; İstanbul’un tarihi birkaç semtinin aynı hat üzerinde yer almasını sağlıyor.

Avcılar-Bakırköy-Kadıköy

İstanbul’un önemli ölçüde nüfus barındıran üç ilçesi; yeni vapur hattıyla birlikte tek bir hatta toplanıyor. Avrupa Yakası’nın önemli ilçelerinden olan Avcılar ve Bakırköy; Kadıköy’e gidecek yeni vapurlarla ulaşımda büyük bir kolaylığa kavuşacak.

Avcılar-Bostancı

Kadıköy’ün önemli semtlerinden biri olan Bostancı ve Avrupa’nın kalabalık ilçelerinden Avcılar; yeni vapur seferleriyle birlikte önemli bir ulaşım imkanına kavuşacak. Özellikle de hafta içi günlerinde iş nedeniyle ulaşım sorunları yaşayan vatandaşlar; bu hatla birlikte yalnızca bir araç kullanarak ulaşımlarını sağlayacaklar.

Maltepe-Büyükada-Heybeliada-Burgazada-Kınalıada

İstanbul’un doğal güzelliklerinin bir kısmını bünyesinde barındıran Adalar; faaliyette olan Şehir Hatları vapurlarıyla misafirlerini karşılamakta. Eminönü, Kabataş, Kadıköy ve Bostancı’dan ulaşım sağlanılan bu lokasyon; artık Maltepe halkı için de ulaşıma açılıyor. Maltepe Sahili’nden kalkacak vapurlar, Adalar’ın tamamına ulaşımı kolaylaştıracak.

Çengelköy-Kabataş

Anadolu Yakası’nın popüler semtlerinden olan Çengelköy; son dönemde açılan vapur hatlarıyla deniz ulaşımı için de ideal bir konuma ulaştı. Avrupa Yakası’ndan yalnızca Eminönü’nden vapurları karşılayan bu iskele; artık Kabataş’tan gelecek yolcuları da ağırlayacak.

Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Kasımpaşa-Sütlüce-Eyüp

İstanbul’un Haliç’teki iskeleleri; Kadıköy’ün ardından Beşiktaş ve Kabataş’tan gelecek yolcuları da ağırlamaya hazırlanıyor. Uzun bir süredir faaliyet dışı kalan bu iskeleler; İstanbul’un üç ilçesinde birden ulaşım alışkanlıklarının değişmesinin önünü açacak.

Bostancı-Caddebostan-Moda-Kadıköy-Kabataş

Uzun süredir faaliyette olan Bostancı-Kabataş hattı, sefer saatlerinin azlığı nedeniyle eleştirilmekteydi. Ayrıca birçok iskelenin pas geçilmesi de, hattın beğenilmeyen noktalarındandı. Yeniden düzenlenen bu hattaki seferler, artık Anadolu Yakası’nın birçok semtinin beğenisini kazanabilecek. Caddebostan ve Moda’da bulunan iskeleler ise; bu hatla birlikte yeniden hayata dönecek.

Exit mobile version