İstanbul Boğazı’nda zafer töreni geçişi…
İstanbul Boğazı bugün tarihi bir görsel şölen sahnesine dönüşüyor. TEKNOFEST Mavi Vatan etkinlikleri kapsamında, Ulu Önder Atatürk’ün manevi mirası Savarona yatı ve TCG Anadolu öncülüğündeki donanmanın seçkin gemileri, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları çerçevesinde İstanbul Boğazı’nda görkemli bir geçiş gerçekleştirecek. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, geçişte 9 parçalı bir konvoy olacağını belirterek, “Mavi Vatan’ın ne olduğunu topluma anlatacağız” dedi.
Bayraktar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Şu anda TEKNOFEST Mavi Vatan geçişindeyiz. TCG Anadolu’dayız. Milli fırkateynimiz, denizaltımız ve donanmamızın en seçkin eserlerinin bulunduğu bir konvoy olacak. Bu etkinlik, 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında düzenleniyor. TEKNOFEST Mavi Vatan çerçevesinde yarışmalarımız da devam ediyor. Az sonra Boğaz geçişi gerçekleşecek ve gemiler İstanbul Tersanesi’ne ulaşacak. 30-31 Ağustos’ta tüm vatandaşlarımız ziyaret edebilecek. Kayıtlar TEKNOFEST sitesinden yapılabiliyor. NSosyal’e üye olanlar özel ayrıcalıklardan da yararlanabilecek. NSosyal üzerinden ayrıca ilkokul, lise ve üniversite düzeyleri için resim ve makale yarışmalarımız var. Bu sayede Mavi Vatan’ı tüm nesillerimize anlatmayı hedefliyoruz.”
Bayraktar ayrıca TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında üç farklı yarışmanın düzenlendiğini açıkladı: “ROKETSAN tarafından düzenlenen sualtı roket yarışması, ASELSAN’ın insansız sualtı yarışması ve insansız su üstü yarışmasıyla, sadece gemiler değil aynı zamanda teknoloji şampiyonları da yarışacak.” Bayraktar, gençlerin ve şehit çocuklarının etkinlik sırasında gemilerle unutulmaz bir gün yaşayacağını da ekledi.
Tarihi geçişe Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir’in de katıldığı belirtildi. Savarona, Karadeniz girişinde selamlamayı beklerken, vatandaşlar “Türk Bayrağını Al, Boğaz’a Gel” çağrısıyla binalarını bayraklarla donattı. İstanbul Boğazı’nda TCG Anadolu, TCG Savarona ve TCG Hızırreis denizaltısının da aralarında bulunduğu donanma unsurları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden başlayıp Sarıyer, Tarabya, Emirgan, Kanlıca, Rumeli Hisarı, Kandilli, Bebek ve Ortaköy rotasını takip ederek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden Dolmabahçe’ye ulaşacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından selamlanacak. Geçit, Moda, Caddebostan ve Maltepe sahillerinde son bulacak.
Öte yandan, etkinliğe katılanlar #TeknofestMaviVatan etiketiyle çektiği fotoğrafları NSosyal platformundan paylaşarak özel hediyeler kazanabilecek. TCG Anadolu ile Çanakkale’den İstanbul’a yolculuk eden gençler, bu süreçte Mavi Vatan’ın önemi hakkında bilgilendirildi. Savarona yatının ise uzun yıllar sonra restore edilerek Cumhurbaşkanlığı envanterinden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na devredildiği ve aslına uygun şekilde yeniden denizlere kazandırıldığı belirtildi.
Bu geçiş, hem Mavi Vatan’ın önemini vurgulayan hem de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın coşkusunu İstanbul Boğazı’nda tüm Türkiye’ye taşıyan görkemli bir kutlama olarak tarihe geçti.