İstanbul Barosu seçiminde oy verme işlemi başladı.
Türkiye’nin en büyük barolarından İstanbul Barosunda başkanlık seçimi yapılıyor. Yaklaşık 70 bin üyesi bulunan baroda dokuz aday yarışırken oy verme işlemi saat 09.00’da başladı. Saat 17.00’ye kadar devam edecek seçimde baro başkanının yanı sıra yönetim, disiplin ve denetleme kurulları ile Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu delegeleri de belirlenecek. Seçim, gizli oy ve açık tasnif esasına göre gerçekleştiriliyor.
İstanbul Barosunun başkanlık seçiminde mevcut başkan İbrahim Özden Kaboğlu’nun yanı sıra Ümit Kocasakal, Hasan Kılıç, Osman Korkut Kanadoğlu, Arife Gökkaya Dinç, Atakan Adem Selanik, Salih Uçar, Metin Üraçin ve Gülbeyaz Karadeniz aday oldu.
Oylamada 10 asıl ve 10 yedek üyeden oluşan Yönetim Kurulu, 5 asıl ve 3 yedek üyeden oluşan Disiplin Kurulu ile 3 asıl ve 3 yedek üyeden oluşan Denetleme Kurulu için de seçim yapılacak. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu için 16 asıl ve 16 yedek delege belirlenecek.
İstanbul Barosu başkan adayları
Seçimde yarışan isimler ve temsil ettikleri gruplar şöyle:
- İbrahim Özden Kaboğlu: Değişim İçin Avukatlar Grubu
- Ümit Kocasakal: Cumhuriyetçi Güç Birliği
- Hasan Kılıç: Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu
- Osman Korkut Kanadoğlu: Avukat Hakları Grubu
- Arife Gökkaya Dinç: Bağımsız Avukatlar Grubu
- Atakan Adem Selanik: Cumhuriyet Avukatları
- Salih Uçar: Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu
- Metin Üraçin: İstanbul Avukatlar Birliği
- Gülbeyaz Karadeniz: Bağımsız aday
Genel kurulun ilk gününde gerginlik yaşandı
Seçim öncesinde gerçekleştirilen genel kurulun ilk gününde adayların konuşmaları sırasında salonda tartışmalar yaşandı. Programda yalnızca “saygı duruşu” ifadesinin bulunmasına yönelik itirazlar üzerine, “Saygı duruşu ve İstiklal Marşı” şeklinde değişiklik yapılması önerildi. Divan Başkanı Mert Er Karagülle’nin önergeyi kabul etmesinin ardından İstiklal Marşı okundu. Sonrasında Milliyetçi Avukatlar Grubu üyeleri slogan attı.
Genel kurulda LGBTİ+ bayrağının açılması üzerine de farklı avukat grupları arasında tartışma çıktı. Ankara Barosundan gelen avukatların da dahil olduğu sözlü tartışma, itişme ve fiziki arbedeye dönüştü. Güvenlik görevlileri ile salondaki avukatların müdahalesinin ardından Divan Kurulu toplantıya ara verdi.
Dokuz aday konuşmalarını tamamladı
Aranın ardından genel kurul çalışmalarına devam edildi. Yaşanan gerginliğe rağmen dokuz başkan adayının tamamı kendilerine ayrılan 20 dakikalık konuşma sürelerini kullandı.
İstanbul Barosunda oy verme işlemi saat 17.00’de sona erecek. Seçim sonucunda baronun yeni başkanı ve ilgili kurulların üyeleri belirlenecek.
