İsim krizi için AYM kararı beklenecek.
Yeni Parti’de yaşanan isim tartışması, Yenilik Partisi’nin başvurusu üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partiye isim değişikliği yapılması yönünde tebligat göndermesiyle gündeme geldi. Yeni Parti’nin ismini değiştirip değiştirmeyeceği tartışılırken, konu Özgür Özel başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında ele alındı.
Yeni Parti yönetimi, iki parti arasındaki isim benzerliğinin Siyasi Partiler Kanunu’nda belirtilen “iltibas” kapsamında değerlendirilemeyeceğini savundu. Parti yetkilileri ayrıca iki partinin kullandığı kısaltmaların da birbirinden farklı olduğuna dikkat çekti.
MYK toplantısının ardından açıklama yapan Parti Sözcüsü Zeynel Emre, parti kurulmadan önce isim konusunda uzmanlardan görüş alındığını ve İçişleri Bakanlığı ile Yargıtay’a yapılan başvuru süreçlerinin mevzuata uygun şekilde yürütüldüğünü belirtti.
Yenilik Partisi tarafından ağustos ayında isim benzerliği gerekçesiyle başvuru yapıldığını aktaran Emre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu tür durumlarda ilgili partiye bildirimde bulunduğunu söyledi. Emre, “Biz ülkede iki partiyi birbirine karıştıran bir kişinin bile olduğuna inanmıyoruz. O nedenle ismimiz üzerinden dönen tartışmanın anlamsız olduğunu düşünüyoruz. Biz ismimizi koruyoruz” ifadelerini kullandı.
“Onlarca örnek var”
Emre, isim konusunda gerekli görülmesi halinde kurucular kurulu veya kurultay aracılığıyla değişiklik yapılabileceğini ancak mevcut durumda bir “iltibas” bulunmadığını düşündüklerini ifade etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın doğrudan isim değiştirme yetkisi bulunmadığını belirten Emre, Başsavcılığın konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyabileceğini söyledi. Emre, başvurunun AYM’ye yapılması halinde mahkemenin vereceği kararın bekleneceğini belirterek, AYM’nin daha önce benzer isim uyuşmazlıklarıyla ilgili verdiği kararlara da dikkat çekti.
Emre, Türkiye Birlik Partisi ile Türk Birliği Partisi arasındaki isim benzerliğine ilişkin başvuruda AYM’nin “iltibas” olmadığı yönünde karar verdiğini belirterek, benzer nitelikte çok sayıda örnek bulunduğunu ifade etti.
Yeni Parti’nin teşkilatlanma çalışmalarının tamamlandığını ve kurultay sürecinin başlatıldığını belirten Emre, partinin seçime girmesi açısından herhangi bir sorun bulunmadığını da söyledi.
Yargıtay’dan isim değişikliği tebligatı
Yenilik Partisi’nin başvurusu üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yeni Parti’ye isim değişikliği yapılması yönünde tebligat göndermişti.
Tebligatta belirtilen isim değişikliği süresinin 18 Eylül’de sona ereceği, Başsavcılığın gerekli görmesi halinde bu sürenin ardından konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabileceği belirtiliyor.
