İnfaz sisteminde yeni dönem hazırlığı: İlk kez suç işleyenlere erken tahliye gündemde.
Türkiye’de ceza ve infaz mevzuatına ilişkin yeni bir düzenleme hazırlığı gündemde. AK Parti ve MHP’nin, mevcut sistemde zaman içinde oluşan farklı uygulamaları azaltmak, benzer suçlardan hüküm giyen kişiler arasındaki infaz farklılıklarını gidermek ve daha anlaşılır bir yapı oluşturmak amacıyla çalışma yürüttüğü belirtiliyor.
Söz konusu değişikliklerin, “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda hazırlanması planlanan çerçeve yasanın ardından aşamalı biçimde Meclis gündemine taşınması bekleniyor.
İnfaz Kanunu yeniden ele alınacak
Cumhur İttifakı ortaklarının üzerinde çalıştığı başlıklardan biri mevcut İnfaz Kanunu’nun yapısı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız daha önce kanunun zaman içinde çok sayıda değişiklikle karmaşık hale geldiğine dikkat çekerek “yamalı bohça” ifadesini kullanmıştı.
Yeni dönemde infaz mevzuatının daha sade ve sistematik hale getirilmesi hedeflenirken, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarıyla ilgili yapılması planlanan değişikliklerle birlikte daha kapsamlı bir revizyon seçeneği de değerlendiriliyor.
İlk kez suç işleyenler için erken tahliye seçeneği
AK Parti’nin hukukçu kurmaylarının değerlendirmelerine göre, yeni infaz modelinde suçun niteliğinin yanı sıra hükümlünün topluma yeniden kazandırılma ihtimali de dikkate alınabilecek.
Bu kapsamda hayatında ilk kez suç işleyen ve yeniden topluma kazandırılabileceği değerlendirilen hükümlüler için denetimli serbestlik ve şartlı salıverme hükümlerinin esnetilmesi gündeme gelebilecek.
Ancak söz konusu başlıkların henüz kesinleşmiş bir yasa değişikliği anlamına gelmediği, çalışmaların değerlendirme aşamasında olduğu belirtiliyor.
Aynı suça farklı infaz uygulamasına son verilmesi hedefleniyor
Planlanan değişikliklerde öne çıkan konulardan biri de infazda eşitlik ilkesi olacak.
Aynı suçu işleyen hükümlülerin farklı infaz koşullarına tabi tutulmasına yol açan uygulamaların gözden geçirilmesi ve daha standart bir infaz rejimi oluşturulması amaçlanıyor.
Böylece infaz sürecindeki farklılıkların azaltılması, adalet ve eşitlik ilkelerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
“Cezasızlık algısı” için yeni yaklaşım
AK Parti’nin 25. yıl kapsamında yayımladığı Vizyon Belgesi’nde de ceza ve infaz mevzuatının yeniden ele alınacağına ilişkin hedeflere yer verildi.
Belgede, kamuoyunda tartışma konusu olan “cezasızlık algısının” ortadan kaldırılması hedeflenirken, yeni düzenlemelerin caydırıcılık ve hakkaniyet dengesini gözetmesi planlanıyor.
Yeni modelde mağdur haklarının korunmasının yanı sıra hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması da temel unsurlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Suçla mücadelede çok boyutlu model
Yargı reformu kapsamında suçla mücadelenin yalnızca adli mekanizmalar üzerinden yürütülmemesi de hedefleniyor.
Eğitim, sağlık, kolluk ve sosyal politikaların da sürece dahil edildiği daha kapsamlı bir mücadele modelinin oluşturulması planlanıyor
Meclis gündemi için hazırlık yapılıyor
İnfaz sistemine ilişkin düzenlemelerin TBMM’nin yeni yasama döneminin başlamasının ardından aşamalı şekilde gündeme gelmesi bekleniyor.
AK Parti ve MHP’nin çalışmalarını sürdürdüğü düzenlemelerin kapsamı ve uygulanma biçimi, hazırlıkların tamamlanmasının ardından netleşecek.
