İcra Yoluyla Çocuk Teslimi Kaldırıldı!

Çocuk teslimi ile ilgili yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı!

cocuk1

Son yıllarda kamuoyunda tepki toplayan uygulamalardan biri, geçtiğimiz günlerde yayımlanan Resmi Gazete‘de çıkan kararla kaldırıldı. Adalet Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle birlikte, çocuklarını görmek isteyen anne veya babaların önündeki en büyük zorluklardan biri ortadan kalkmış oldu. Boşanmış çiftlerdeki çocuk teslimi süreci, artık icra memuru olmadan da yapılabilecek.

Ayrılan çiftlerde; anne veya babadan birine çocuğun bakımını ve beraber yaşama hakkını verilmekte. 18 yaşından küçük çocuklar için geçerli olan bu prosedür, çocuğun gelişim sürecinin olumsuz etkilenmemesi adına yürürlüğe konmakta. Anne ve babanın yaşayabileceği kavga vb. durumlardan uzak tutulması amacıyla, haftada bir veya iki kez görülebilen çocuk için; bu hakkın ihlali durumunda icra memurları devreye girmekteydi. Aile ve çocukla alakalı konularda icra memurlarının devrede olması; hem boşanmış çiftler hem de kamuoyunun geri kalanında tepki toplamaktaydı. Özellikle de çocukların kamu nezdinde “icralık mal” gibi görüldüğünü düşünen toplum; bu düzenlemenin kaldırılması için hükûmete taleplerde bulunmuştu.

Adalet Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımladığı; “Çocuk Teslimi Ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasına İlişkin İlam Ve Tedbir Kararlarının Yerine Getirilmesine Dair Yönetmelik” bu hafta itibarıyla yürürlüğe girdi. Boşanmış çiftler arasında çocuğuyla beraber yaşamayan anne veya baba, bu yönetmeliğin ardından icra memurlarıyla muhatap olmayacak. İcra Memurluğu’nun yetki ve sorumluluğunun yeniden düzenlenmesiyle birlikte yapılan bu değişiklik; hem kamunun hem de boşanmış ebeveynlerin büyük bir sıkıntıdan kurtulmasını sağladı.

Çocuklar Artık Haczedilmeyecek!

Bu düzenleme sonucunda çocuk teslimi süreci, icra memurlarının görev tanımından çıkarıldı. Ancak mahkemelerin aldığı çocuk görme kısıtlamaları kararları ve süre düzenleme işlevinin kontrolü için farklı bir birime görev tanımlandı. Bu görevi icra edecek kişilerin ebeveyn ve çocuk ilişkilerinde uzmanlığı olmasına özen gösteren Adalet Bakanlığı; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla birlikte yeni bir birimde istihdam süreci geliştirdi. Bu süreçle birlikte oluşan “Adli Destek Ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri” birimi; ayrılan çiftlerin yaşadığı çocuklarıyla görüşebilme problemleriyle ilgilenecek.

Hem ebeveyn hem de çocuğun yaşadığı sıkıntılarla da ilgilenmesi amaçlanan bu bölüm; her ebeveyne tanımlanan yasal süre içerisinde yaşanan sorunları değerlendirecek. Mahkemenin tanımladığı sürelerin aşılması veya kullanılmasına izin verilmemesi; yeni kurulan birimin başlıca görevi olacak. Önceki düzenlemede icra memuruyla çocuk hakkında icra raporu tutulması şartı bulunmaktaydı. Yeni düzenlemede konunun ebeveynler ve çocuk arasında geçtiği, resmi kayıtlar nezdinde de tasdik edilecek. Bu süreç içerisinde yaşanan uygunsuz davranışların yargıya aktarılmasına da yardımcı olması beklenen Adli Destek Ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü; aile kurumunun dağılmasının etkilerinin çocuklara yansımaması amacıyla hareket edecek.

Çocukla yapılan görüşmeler için icra memurlarına ücret ödenmesini gerektiren sistem de bu sayede kaldırıldı. Çocuklarını görebilmek adına kamuya ücret ibrazında bulunan ebeveynler; yeni düzenleme sayesinde bu ücretten muaf olacak. Bu görevi icra eden memurlar ise, ödeneklerini doğrudan Adalet Bakanlığı’ndan alabilecek. Çocuk gelişimi için olumsuz olabilecek durumların yaşanması halinde ise; çocuk iletişimi konusunda uzman yetkililerin müdahalede bulunma hakkına sahip olduğu da düzenlemede yer alan maddeler arasında.

Exit mobile version